Perde Pilavı / Veiled Pilaf
Siirt, uygarlıkların Mezopotamya topraklarındaki önemli buluşma noktalarından biri. Asur, Pers, Yunan, Roma, Bizans ve Emevi-Abbasi Arap uygarlıkları ile Selçuklular kent kültüründe izler bırakmış.
Sokaklarında Arapça, Kürtçe ve Türkçe konuşulan bu topraklarda yaşanan kültür etkileşimleri doğal olarak mutfak kültürüne de etki etmiş. Öte yandan, Siirt halkı genellikle tüccar ve gezmeyi seven insanlar. Gittikleri yerlere bir şeyler verirken, beraberlerinde de bazı şeyler almışlar. Bu nedenle farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, kendi değerleriyle harmanlayan zengin ve çok renkli bir yapıya sahip
Kitel Mumbar
Siirt mutfağı. Geleneksel Ortadoğu unsurlarının hâkim olduğu Siirt mutfağında, İtalyanların kuru ekmeğinden, Fransızların kır bitkilerinden yapılan yemeklerine değin birçok benzeşmeyle de karşılaşılır. Siirt mutfağı ünlü büryan kebabı ile bilinse de kebap türü yemekler aslında azdır. Mutfağın ana omurgasını tencere yemekleri oluşturur. Öte yandan Anadolu’ya 18.yüzyılda ulaşan domates ve salça kullanımı yöre mutfağında oldukça yaygındır. Genel olarak bakıldığında Siirt mutfağında et, sebze ve bakliyat kullanımında bir denge yakalandığı görülür. Bu eşsiz lezzetlerin altında yatan sır bu denge olsa gerek.
Siirt Cuisine
Büryan / Buryan - Yeanling (goat) or lamb meat, salt. |
Siirt is one of the most important meeting points in Mesopotamia. Assyrian, Persian, Greek, Roman, Byzantine, Umayyad-Abbasid and Seljuk civilizations have all left their marks in this city. Cultural interaction between the people of the city, on the streets of which Arabic, Kurdish and Turkish are spoken, is naturally reflected in its cuisine.
Siirt cuisine is also very rich and colorful. Traditional Siirt cuisine, which has mainly been influenced by Middle Eastern cuisine, also includes dishes that are quite similar to those of Italy and France. Although Siirt is known for its büryan kebab, other kebab dishes are not very common in Siirt cuisine. Stews form the backbone of Siirt cuisine. Tomatoes, which reached Anatolia in the 18th century, and tomato puree are widely used. In general, Siirt cuisine offers a rather balanced diet of meats, vegetables and pulses. The secret behind Siirt’s superb cuisine may lie in this perfect balance.
Kaynak : TGD
İl Kültür ve Turizm
Anadolu Jet : Siirt Yemekleri - Diyarbakır Delicacies
Turkish Cuisine
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder