Diyarbakırda yemekler genellikle bol acılı ve yağlıdır. Yörenin geleneksel yemek çeşitlerinde etin özgün bir yeri vardır. Anadolunun çoğu yerinde olduğu gibi yiyecekler kurutularak kışın saklanıp çeşitli yemekler yapılır.
Kışın saklanan yiyeceklerden peynir ve çeşitleri, üzümden yapılan pestil, pekmez etten ise kavurma, sucuk gibi yiyecekler vardır. Diyarbakır bölge mutfağının merkezidir.
Ayvalı Kavurma /Meat, with Quince İçli Köfte / Mutton Meatballs
Diyarbakır’ın köklü kültürel geçmişi mutfağına da aynı zenginlikte yansır. Hayvancılığın coğrafyanın uygunluğuna bağlı olarak en eski merkezlerinden biri olan bölgede et yemekleri ve kebaplar yaygındır. Ancak Diyarbakır mutfağını et yemeklerinden ibaret görmek haksızlık olur. Birçok tahıl ve bakliyatın kullanıldığı yöre mutfağında sebze yemekleri de yer tutar. Diyarbakır mutfağı sebzelerin de ötesinde çeşitli meyveleri de farklı biçimde değerlendirip tencere yemeklerinde kullanan bir özellik sunar. Sonbahar ve kış aylarında yapılan ayvalı kavurma Diyarbakır mutfağının bu türdeki özgün değerleri arasındadır. Ünü tüm Türkiye’yi saran kaburga dolması ise yine Diyarbakır’ın lezzet hazinelerindendir. Tatlı denildiğinde ise Diyarbakır burma kadayıfı her zaman baş köşededir.
Meftuneler
Patlıcan Meftunesi, Kabak Meftunesi, Kenger Meftunesi
Dolmalar
Etli eşkili dolma(Sumaklı), Etsiz zeytinyağlı dolma, Kibe Mumbar
Zahire Yemekleri
Bulgur Pilavı, Belluh, İçli Köfte, Lapa, Hıllorik, Pıçık, Sığma, Lebeni (ayranlı çorba), Duzaklı Pilav, Kibe Kudur, Keşkek, Habenisk
Kırsalda Yenen Yemekler
Sörün, Mallez, Mastav
The deep-rooted cultural past of Diyarbakır reflects upon its cuisine just as richly. Meat-based dishes and kebabs are widespread in the region, which is one of the oldest centers of animal husbandry due to how suitable its land is. However, to view Diyarbakır cuisine consisting solely of meaty dishes would be doing it an injustice. Many grains and legumes are used frequently in the region’s cuisine, in which vegetable dishes occupy a significant place too.
Burma Kadayıf (Coiled Shredded wheat Dessert) |
Güney Doğu Anadolu Mutfağı - Southeast Anatolian Cuisine
Kaynak : TGD
İl Kültür ve Turizm
Anadolu Jet : Siirt Yemekleri - Diyarbakır Delicacies
Kaynak : TGD
İl Kültür ve Turizm
Anadolu Jet : Siirt Yemekleri - Diyarbakır Delicacies
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder