Uruş Kapama - |
Ankara’nın geleneksel mutfağı İç Anadolu yöresinin karakteristik özelliklerini barındırır.
Yerel yemekler arasında “Ankara Tavası” en meşhur yöresel lezzetlerin başında gelirken, Toyga Çorbası, Katma Aşı, Uruş Kapama, Ankara Döneri, sucuğu ve gözlemesi anılmadan geçilmemesi gerekenlerdendir. Ayrıca Kalecik ayvası, Ayaş dutu, Beypazarı turşusu, tarhanası ve kurusu gibi ilçelerin adlarıyla anılan meşhur tatların adresi olagelmektedir.
Eski Ankara mutfağı, evin en büyük kısmını meydana getirirdi ve aşhane denilirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu.
Yemek olarak geleneklerini yaşatan bir şehirdir ve en son yapılan istatistiklere göre 92 adet geleneksel yemeği bu günlere kadar gelmiştir. Pilav , dolma , köfte çeşitleri'nin yanı sıra tandır üzerinde katmer niteliğinde yapılan bir çok hamur işi Ankara yöresinin geleneksel mutfağını oluşturmaktadır.
Ankara Yemekleri
ÇORBALAR
Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası
ET YEMEKLERİ
Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.
PİLAVLAR
Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.
KÖFTELER
Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.
DOLMALAR
Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.
BÖREK ve ÇÖREKLER
Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.
YEMEKLER
Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.
HAMUR İŞİ
Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.
TATLI ve KOMPOSTOLAR
Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.
EKMEKLER
Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.
Ankara Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce hazırlanan, Ankara coğrafyasının beraberinde getirdiği yaşam biçimleri ve beslenme alışkanlıkları ile toplumsal eğilimlerini yansıtan özgün Ankara Mutfağını tanıtan Ankara Yemekleri kitabı yayımlandı. İzlemek için aşağıdaki linki tıklayınız...
Ankara Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce hazırlanan, Ankara coğrafyasının beraberinde getirdiği yaşam biçimleri ve beslenme alışkanlıkları ile toplumsal eğilimlerini yansıtan özgün Ankara Mutfağını tanıtan Ankara Yemekleri kitabı yayımlandı. İzlemek için aşağıdaki linki tıklayınız...
İç Anadolu Mutfağı / The Inner Anatolian Cuisine
Kaynak : Ankara Valiliği
TGD
İl Kültür ve Turizm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder