Berfend BER - Orta ve Güney Amerika arasında bir bağlantı noktası olan Kolombiya, yüzölçümü bakımından Latin Amerika ülkeleri arasında 5. büyük ülkedir.
Ekvatora yakın konumu, toprak çeşitliliği ve Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerine kıyasla su kaynaklarının bolluğu, Kolombiya’da çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesini sağlamaktadır. Tarım üretiminin temelini kahve, kesme çiçek, muz, pirinç, tütün, mısır, şeker kamışı, kakao, yağlı tohumlar ve sebze oluşturmaktadır. Ormancılık, balıkçılık ve hayvancılık da yaygındır.
Geleneksel Kolombiya mutfağı bölgelerine göre çok farklılık gösterir. Bir bölgede kavrulmuş karıncalar yoğun bir şekilde tüketilirken, diğer bölgelerde rastlanmadığı gibi yanından bile geçilmez. Karıncalar Kolombiya'lılar da yaygın bir gıda değildir. Kolombiya'nın ve kuzey-doğusu kırsalında yaşayan köylüler tarafından ağırlıklı olarak tüketilir.
Karınca yeme geleneği eski çağlara kadar uzanır. Karıncaların " Afrodizyak " olduğunu ve düğün hediyesi olarak verildiğine inanırlar. Bilimsel araştırmalar'da karıncaların mükemmel protein kaynağı olduğunu göstermektedir. Kolombiya'lılar karıncalara İspanyolca "Hormigas Culonas" yani " kocaman karıncalar" derler. mevsiminde karıncalar hasat edilir. Ayakları ve kanatları kopartılır. Karıncalar tuzlu suya batırılıp seramik tencerede kavrulur.
Kıyı bölgelerde Hindistan cevizi sütü ile yapılmış sos ile hazırlanan balık, ıstakoz ve deniz ürünleri tercih edilir
Kahvaltı Kolombiya'da oldukça önemlidir. Meyve suyu, kahve veya sıcak çikolata yanında meyve, yumurta ve ekmekten oluşur.
Öğle yemeği, çorba ile birlikte geleneksel ana yemekten oluşur.İçki ve tatlı mutlaka tüketilir.
Akşam yemeği aperatif atıştırmalıklarla geçiştirilir.
Geleneksel Kolombiya yemekleri;
Bandeja Paisa ve Ajiaco en ünlü yemekleridir.
Ajiaco - Ants - Arepa - Arroz con Coco - Bandeja Paisa - Buñuelos - Changua - Charapa - Chunchullo - Cuchuco de Trigo - Empanadas - Frijoles con Garra - Fritanga - Fruit - Hogao - Lechona - Morcilla Rellena - Mote de Queso con Hogao - Pandebono - Patacones - Puchero - Quesillos -
Sancocho - Sopa de Mondongo - Tamales - Viudo de Pescado...
Ekvatora yakın konumu, toprak çeşitliliği ve Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerine kıyasla su kaynaklarının bolluğu, Kolombiya’da çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesini sağlamaktadır. Tarım üretiminin temelini kahve, kesme çiçek, muz, pirinç, tütün, mısır, şeker kamışı, kakao, yağlı tohumlar ve sebze oluşturmaktadır. Ormancılık, balıkçılık ve hayvancılık da yaygındır.
Geleneksel Kolombiya mutfağı bölgelerine göre çok farklılık gösterir. Bir bölgede kavrulmuş karıncalar yoğun bir şekilde tüketilirken, diğer bölgelerde rastlanmadığı gibi yanından bile geçilmez. Karıncalar Kolombiya'lılar da yaygın bir gıda değildir. Kolombiya'nın ve kuzey-doğusu kırsalında yaşayan köylüler tarafından ağırlıklı olarak tüketilir.
Karınca yeme geleneği eski çağlara kadar uzanır. Karıncaların " Afrodizyak " olduğunu ve düğün hediyesi olarak verildiğine inanırlar. Bilimsel araştırmalar'da karıncaların mükemmel protein kaynağı olduğunu göstermektedir. Kolombiya'lılar karıncalara İspanyolca "Hormigas Culonas" yani " kocaman karıncalar" derler. mevsiminde karıncalar hasat edilir. Ayakları ve kanatları kopartılır. Karıncalar tuzlu suya batırılıp seramik tencerede kavrulur.
Kıyı bölgelerde Hindistan cevizi sütü ile yapılmış sos ile hazırlanan balık, ıstakoz ve deniz ürünleri tercih edilir
Kahvaltı Kolombiya'da oldukça önemlidir. Meyve suyu, kahve veya sıcak çikolata yanında meyve, yumurta ve ekmekten oluşur.
Öğle yemeği, çorba ile birlikte geleneksel ana yemekten oluşur.İçki ve tatlı mutlaka tüketilir.
Akşam yemeği aperatif atıştırmalıklarla geçiştirilir.
Geleneksel Kolombiya yemekleri;
Bandeja Paisa ve Ajiaco en ünlü yemekleridir.
Ajiaco - Ants - Arepa - Arroz con Coco - Bandeja Paisa - Buñuelos - Changua - Charapa - Chunchullo - Cuchuco de Trigo - Empanadas - Frijoles con Garra - Fritanga - Fruit - Hogao - Lechona - Morcilla Rellena - Mote de Queso con Hogao - Pandebono - Patacones - Puchero - Quesillos -
Sancocho - Sopa de Mondongo - Tamales - Viudo de Pescado...
Colombian Cuisine
Colombian Cuisine is very diverse and varies depending on the different regions of Colombia.
Traditional Colombian Dishes
Many of the most famous dishes, like the " Bandeja Paisa " and the " Ajiaco Bogotano"", are usually enjoyed in their places of origin, with the precise ingredients and quantities and in the appropriate atmosphere: decor, tableware, and the final appearance of the dish.
Bandeja Paisa
Thus, for example, the bandeja paisa of the department of Antioquia and nearby regions has as its main ingredient the beans harvested in the region, where climatic characteristics make Colombia the largest producer of beans in the Andean region, as well the country with the highest consumption of beans in the daily diet.
Ajiaco Santafereño
On its part, the ajiaco santafereño, prepared in Colombia’s central region, is a soup based on several kinds of potatoes from the high plains of the departments of Cundinamarca and Boyacá, an herb by the name of “guasca”, and local corn and chicken.
Kaynak / Source
- Berfend BER
Fotoğraf / Photo
- Richard & Jo
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder