Berfend BER - Dünya mutfaklarında turşu, gıdanın en eski saklama yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta gıdaların şekerle korunmasından da eskidir. Gıdaların su, tuz ve sirke bileşimiyle ekşitilerek uzun süre koruma yöntemi turşunun; tam ne zaman icat edildiğinin, kesin olarak bilinmemesi ile birlikte, Asya kaynaklı olduğu işaret edilmektedir. Dünya'nın en eski ve en zengin gıda kaynaklarının bulunduğu coğrafya olarak görülmesi bu değerlendirmede en büyük etkendir.
Ülkemiz, geleneksel Türk mutfağının her mevsim sebze ve meyve çeşitliği içerisinde, değişik turşuları bulunmaktadır. Turşunun, mutfak kültürümüzde yeri büyüktür. Osmanlı saray mutfağında, saray turşucu başının olduğunu bilmekteyiz. Osmanlı saray mutfağında başta beyaz lahana turşusu olmak üzere, hıyar, kabak, patlıcan ve şalgam turşularının sevilerek tüketildiği, saray arşiv kayıtlarından da anlaşılmaktadır. Günümüzde, en önemli turşu üretimi Ankara Çubuk'ta gerçekleşir. Ülkemizin, tek turşu festivali de bu ilçemizde yapılmaktadır. Her yılın turşunun hazırlandığı eylül ayı içersinde " Çubuk Turşu ve Kültür Festivali " adıyla çeşitli etkinliklerle düzenlenmektedir. Bu sene 8. gerçekleşmiştir.
Turşuyu her türlü yemeğiyle, tat verici ve iştah açıcı olarak yemeğin de garnitürü olarak çok sevdiğimiz gibi, suyunu ve sade yemesini de çok severiz. Hatta ekmeğe katık eder yeriz. " Ekmeksiz turşu, vefasız komşu " deyimi de buradan çıkmıştır. Tevekkeli değil özellikle daha önceki " simit " başlıklı yazımda ifade ettiğim gibi simit ile birlikte salatalık turşusunu yemek halen vazgeçilmezim... Demek ki genlerimle alakalı...
Sofralarımızın bu geleneksel vazgeçilmez yiyeceği yaşadığımız her semtin ve mahallenin varlığında hem turşucu dükkanlarını hem de seyyar el arabalı sokak turşucu satıcılarını ortaya çıkarmıştır... Özellikle sur içi İstanbul için ifade etmek istiyorum; her mahallede dükkan turşucuları olduğu gibi, her mahalle başına da iki üç tane seyyar arabalı sokak turşu satıcıları olurdu... Buğün işlek cadde, sokak ve meydanlarda gördüğümüz sokak turşu satıcıları daha tertipli ve düzenlidir.
_________________________________
Ülkemiz, geleneksel Türk mutfağının her mevsim sebze ve meyve çeşitliği içerisinde, değişik turşuları bulunmaktadır. Turşunun, mutfak kültürümüzde yeri büyüktür. Osmanlı saray mutfağında, saray turşucu başının olduğunu bilmekteyiz. Osmanlı saray mutfağında başta beyaz lahana turşusu olmak üzere, hıyar, kabak, patlıcan ve şalgam turşularının sevilerek tüketildiği, saray arşiv kayıtlarından da anlaşılmaktadır. Günümüzde, en önemli turşu üretimi Ankara Çubuk'ta gerçekleşir. Ülkemizin, tek turşu festivali de bu ilçemizde yapılmaktadır. Her yılın turşunun hazırlandığı eylül ayı içersinde " Çubuk Turşu ve Kültür Festivali " adıyla çeşitli etkinliklerle düzenlenmektedir. Bu sene 8. gerçekleşmiştir.
Sofralarımızın bu geleneksel vazgeçilmez yiyeceği yaşadığımız her semtin ve mahallenin varlığında hem turşucu dükkanlarını hem de seyyar el arabalı sokak turşucu satıcılarını ortaya çıkarmıştır... Özellikle sur içi İstanbul için ifade etmek istiyorum; her mahallede dükkan turşucuları olduğu gibi, her mahalle başına da iki üç tane seyyar arabalı sokak turşu satıcıları olurdu... Buğün işlek cadde, sokak ve meydanlarda gördüğümüz sokak turşu satıcıları daha tertipli ve düzenlidir.
_________________________________
Turkish street Food " Pickle "
_________________________________
Pickle juice is an amazing concoction sold by street vendors in Turkey. I wish I could find a recipe but sadly, I think you need to travel to Turkey to really experience this wonder. ( Vide : Sohbet )
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder