Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Türk Sokak Yiyecekleri " Kokoreç " / Turkish street Food " Kokorec "


Berfend BER - Ülkemiz, büyük illerinde ağırlıklı olmak üzere bulunan kokoreç sokak satıcıları, çap atlamış dükkan kokoreç satıcılarına ( ki onların çoğu bağırsak sac kavurma satıyorlar ) adeta geleneksel pişirilmesi ve doyumsuz lezzetiyle meydan okuyorlar. Damak tadına düşkün, hele benim ortamımda benim gibi bulunan kokoreç sevdalıları ile özellikle yiyecek-içecek sektörü içerisindekiler aynen bu farkı tescil ettikleri gibi domates ve yeşil biberle kavurularak yapılanların kokoreçle alakasının bulunmadığını şiddetle reddediyorlar. Yani, istikamet hep belirlediğimiz sokak satıcıları...

Kokoreç, pişirilmesi için hazırlanmış özel mangallı tezgahlarında, kömür ateşinde  şiş de döndürülerek pişirildikten sonra dilimlenip,  ızgarada alt üst edilerek kızartılıp, doğranıp, kekik, kırmızı pul biber ve tuzu ( arzu edilirse kimyon )  ilave edilerek çeyrek ekmekler içerisinde hazırlatarak yiyebildiğiniz kadar yediğiniz sokak yemeğidir. Yanında içeceğiniz genelde hep ayran olur. Bizler ecdattan böyle gördük ve böylede yemeye devam ediyoruz. Özellikle eski işkembecilerde esas pişirilme  geleneği devam etmekte olup, tabakta garnitür olarak acı biber ve salatalık turşusu ile  sunumu yapılmaktadır. İstenildiği takdirde ekmek arası da hazırlanmaktadır.


Günümüzde dükkana sokulmuş kokoreçi kuşbaşı doğrayıp ( Şiş üzerinde hazırlandığını ki bilemezsiniz. Toptanda tenekele içersine doğranarak bastırılmış satılıyor. ) , domates ve biber ilavesiyle kavrularak yapılmaktadır. Aslında bu bağırsak saç kavurmadır. Özellikle de yeni nesile  bağırsak sac kavurmasını kokoreç diye yedirilmektedir. " Şehrin en güzel kokareçi nerede yenir?" başlıklı çoğu yazıların altında da kokoreçle alakası olmayan maalesef, bağırsak saç kavurmasının satıldığı yerlerdir. Bir de yanında mayonez ve ketçabı vermiyorlar mı?

Kokoreçin tarihi yeni çağın başlarına kadar gitmektedir. Rönesansla birlikte bağırsaklar şişlere dolanmak suretiyle tüm Dünya'da çığır açan bir yiyecek yeniliği olarak tarihinde yerini almıştır.

Kokoreçin hazırlanması;
Öncelikle lezzetinden dolayı süt kuzusu bağırsağı tercih sebebidir. Bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir. Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. (İsteğe bağlı olarak) iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. En çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.( kaynak: kokoreç net )
_________________________________

Turkish street Food " Kokorec "
_________________________________


Kokorec is a very popular street food in Turkey.Kokorec is basically lamb intestines, wrapped around sweetbreads on skewer and grilled horizontally over the charcoal fire. But not easy as is. Preparation is harsh, when you think of all the intestines.

In Turkey you may find kokorec being prepared on the small eateries, but the real kokorec is prepared on wheeled carts. That thick skewer is being grilled slowly on charcoal fire, ready to be cut and chopped coarsely, grilled more while you watch the fat melts and the bubbling sounds fill your ear and the smell makes you crazy. Then some salt, oregano is sprinkled on top and, best with some cumin and spicy chili flakes. Followed by filling in the bread that has been heating up on the skewer,then wrapped in paper and… you eat!
_________________________________

_________________________________



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..