Berfend BER - İnsan yaşamında bazı yiyeceklerin derin izleri vardır. O yiyecek ne zaman karşınıza çıksa kabül etsenizde, etmesenizde o hatıranızla simgeleşmiştir.
Kağıt helva da benim yaşanmış yıllarımda sevgi ile aşkın heyecanı ve mutluluğuyla adeta havalara uçtuğum bir tutkumun simgesidir. Ne zaman gözüm kağıt helvaya ilişse hep onu aşıkların ortak yiyeceği gibi görmüşümdür. Çoğu zamanda " sadece aşıklar birlikte yesin" diye, söylemişimdir. Halen de söylüyorum; " kağıt helva tek başınıza yenmez!.. " "Aşıkların eline ve damaklarına yakışır."diye. Gençlik yıllarınızın sevgili birlikteliğinde, el ele avare dolaştığınız İstanbul sokaklarında, önünüze çıkan kağıt helva sokak satıcısından alınan kağıt helvayı, sallana sallana zıplayıp yürürken, birbirinizin gözlerinin içine bakarak, önce kenarlarından yemeye başlar, sonra ballı orta kısmına gelindiğinde, iki parmağınızın arasındakinin tadına varırsınız... Gülen yüzlerinizle... İşte böyle bir şeydir, sevgililerin sevda tadında hep mutlulukla yenilen kağıt helva.
Kimbilir, nicelerimizin kağıt helva ile bütünleşmiş ne hikayeleri vardır...
Kaybedilmiş sevgilinin ardından;
" Kimin omzunda dalarım. Kime aşkım deyip de naz yaparım. Kimden kağıt helva isterim." diye...
"Tatlı aşkım" diye başlayıp, sevgiliye olan sitemde;
" Kağıt helvayı ne zaman alıp geldi farkında bile olmadım. Kuğulara dalmışım... Küçük parçalar koparıp kuğulara atıyoruz. " diye başlayan, " Bu parktan birlikte geçişimiz, olmasını hiç istemediğim bir günün anısını taşıyacak.. " diye...
Kağıt helva ile ilgili artık başka bir şey yazmak istemiyorum... Geriye adımladığım şu an, yaşanmışımla şööyle baş başa kalmak istiyorum... Hep sevgiyle mutlu kalınız...
_________________________________
Turkish street Food " Wafer Halva / Paper Candy "
_________________________________Burcu Esmersoy - Opera |
Helva is one of the oldest Turkish sweet and has a very thorough past. It is considered Balkan and East Mediterranean originated and arrived Anatolia before Turks. Today helva is still a very popular sweet in Turkey, and whatever their religion is, all Turks serve helva on special occasions such as Ramazan , Kandil and other holly days, but especially to mark births and deaths.
There are several versions of helva. The most common version cooked at home is İrmik Helvası (Semolina Helva), a loose granular pudding made with semolina into which is stirred sweet hot milk and seasoned with pine nuts while another kind is Un Helvası which is made by slowly browning flour in butter and adding a sugar syrup and pine nuts and then shaping it into balls.
Tahin Helvası (crushed sesame seeds) is another kind of helva produced in plants and sold in blocks by weight and comes plain, flavored with chocolate or stunned with pistachio or almonds. Diabetic kinds of tahin helvası are also available.
In the manufacture process of tahin helvası first of all one sifts, washes, dries and grinds the raw sesame seeds and that is tahin. Another herb çöven (root of soapwort) is mashed and mixed with sugar. Çöven gives whiteness to helva. Tahin, çöven and sugar are cooked by stirring in large cauldrons. Then various flavors such as nuts, pistachio, almond, and cacao are added and pour into moulds in which they are cooled.
Sometimes you meet round pastry wafers sold in transparent polyester bags at pastries, dried fruit shops or street peddlers. These are called Kağıt Helva (literally "Paper Helva"). The layers of Kağıt Helva are full of sweetmeat and it is a favorite taste among children.
Source: mymerhaba
Source: mymerhaba
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder