Ayva Borani |
Kuzu etiyle hazırlanan “Niğde Tava” ve “Söğürme” Niğde lezzet sofrasının önemli iki yemeğidir. “Ayva Borana”sı yine Niğde mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.
Kuşbaşı et, sarımsak, biber, domates ile yapılan Niğde’nin meşhur yemeği “Niğde Tava”... |
Niğde Tava; Niğde’de eve öğle yemeği yemeye gitmeyen çarşı esnafının bulduğu bir yemek türüdür.” diyen çarşı esnafından Emin Selamoğlu şunları söylüyor:
“Enteresan olan da Niğde Tava’yı kadınlar yapmaz. Bilmezler de. Yapılırsa yerler. Niğde Tava, eve öğle yemeği yemeye gitmeyen çarşı esnafının bulduğu bir yemek türüdür”
Niğde ülkemizde en büyük elma bahçelerinin bulunduğu bir İldir. Ayrıca Niğde elmasının aroması ve tadı dünyanın beğenisi kazanmıştır. Niğde’liler elmadan bir çok tatlı ve yemek yapmaktadır. En önemli yemek ise pirinçli elma dolmasıdır.Niğde bölgesindeki bağlarda yetişen üzümlerden sonbaharda hazırlanan pekmez, kışın soğuğuna karşı insan direncini arttıran bir başka şifa kaynağıdır. Pekmez, su nişasta ve un karışımıyla yapılan “Köfter” Niğde’nin lokumudur. Yine nişasta, şeker, pekmez ve su karışımıyla hazırlanan “Paluza” ve “Kuru zerdali kavurması “ ramazan sofralarının hafif ama besleyici tatlılarıdır.
Kaynak : İl Kültür ve Turizm
Berfend BER
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder