Desti Kebabi / Potted Kebab |
Yöre beslenmesi, büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcek hemen her tür yemekte ve çorbada kullanılmaktadır. Yarma, bulgur ve diğer kışlık yiyecekler genellikle yazdan hazırlanır. Bunların başında "kırmızı pevleri" denen domates salçası, "gopahla" denen kurutulmuş taze fasulye, çalma, pekmez, ekşi, turşular, meyve ve madılamak denen madımak kurusu, kıyma, sızgıt, pastırma türü et hazırlıkları gelir.
Makarna, erişte de ev yiyeceklerindendir. Ağ kabak (su kabağı) tan çorba pişirilir ve kış için kurutulur. "Şalak" denen kelek turşusu yörenin özgün turşu türlerindendir. Yozgat'a özgü en ünlü yemeklerden birisi de Tandır Kebabı'dır
Madımak Gebol
Knotgrass with yogurt Gebol (Pastry dessert)
Yozgat’ın ikliminin sert ve yarı kurak olmasından dolayı iklime uygun tahıl ve baklagiller yetiştirilmesinin yanı sıra bolca yetiştirilen şeker pancarı, soğan, patates ve ayçiçeği sırayı takip eder. Meyve olarak; ayva, badem, kayısı, vişne, armut, elma, vişne üreticiliği ve bağcılık Yozgat topraklarının hayata sunduğu armağanlardır. Çiğdem pilavı, desti kebabı, tandır kebabı, katmer, ayva basması, arabaşı, sütlü kabak, bulama çorbası, parmak çörek, peksimet, çap çup, yoğurtlu madılamak, çedeneli kavurga, menengiç kahvesi, Çerkez yemeği, aşure çorbası, salçalı çılbır, pehli, helle, gebol, düğürcük çorbası, patatesli çorba, ak kabak çorbası, katıklı çorba, şalak turşusu, pekmez, sızgıt, patlıcan tavası, bezdirme...
_________________________________Yozgat Cuisine
_________________________________
Arabaşı / Arabashi |
Due both to the prominence of agriculture and to animal husbandry, the gastronomical culture of Yozgat has been shaped by grain- and-meat-heavy dishes.
İç Anadolu Mutfağı / The Inner Anatolian Cuisine
Kaynak : İl Kültür ve Turizm
Anadolu Jet Magazin
_________________________________
Karpuz çağlasına ŞALAK Dulek(kavun) çağlasına KELEK denir . Birde (gopahla) değil Gôô pahla denir o ile ö arası bir ses gök gökmavi yeşil anlamında alfabemizdeki eksik harfler nedeniyle neyazıkki dünyanın heryerindeki Türklerle analaşabileceğimiz yöresel ağızları yazamıyoruz yazılmayan dil yokolmaya mahkumdur
YanıtlaSil