Kanlıca, İstanbul'un Beykoz ilçesinin ünlü bir semtidir. Anadoluhisarı ile Çubuklu arasında bulunur. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayağının kuzey tarafındadır.
Kanlıca adının kağnı arabası kullandıkları için "kanglı" olarak isimlendirilen bir Türk kabilesinden türediği iddia edilmektedir. Beykoz, Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra bu yöreye insanların Anadolu'dan kağnılarla gelmesi sonucu, önceleri "Kağnılıca" olarak anılmaya başlayan semt, zaman içersinde "Kanlıca" adını almıştır.
Günümüzde, sütü ve yoğurdu ile meşhur olan Kanlıca, Beykoz ilçesinin gözde bir semtidir.
İlk Kanlıca yoğurdunu üreten Poyraz İbrahim Ağa'dır. 5 kuşaktır Kanlıca'da yaşayan ailenin aynı özen ve titizlikle tarihi kanlıca yoğurdunu bizlere sunan ailenin bugünkü temsilcisi Muhammed Ali Sakkaf'dır.
Tarihi Kanlıca yoğurdu İstanbul'un Uzun ömürlü-Köklü işletmeler ödülünün de sahibidir.
Kanlıca yoğurdu özellikle günlük doğal sütten, katkısız olarak yapılır, özenle mayalanır. Küçük küçük kaselere dizilir ve tadını bulsun diye beklenir. Sonra "Kanlıca'dan Hisara doğru" o meşhur çınarın altında afiyetle yenir. Üzerine pudra şekeri de kondu mu tadına doyum olmaz. Kanlıca Yoğurdu Turkiye Patent Enstitüsü tarafından Tarihi Sakkaflar Meşhur Kanlıca Yoğurdu olarak tescil edilmiştir. 1893 yılından itibaren Meşhur Kanlıca Yoğurdu olarak aynı aile tarafından nesillerdir üretilmektedir.
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder