Yöre mutfağının en önemli malzemesi bulgurdur. İçli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, sarma içi, bulgur pilavı, batırık, tirşik (pancar), toğgar, çiçcire, etli kömbe, Ramazan Bayramı’nda yapılan kuru kömbe ve pekmezi başlıca yemekleridir.
Tırşik Söğürme
Yöre mutfağının en önemli malzemesi bulgurdur. Bu bakımdan yöresel yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır; içli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, sarmaiçi, bulgur pilavı, batırık gibi... Diğer belli başlı yemekler ise; tirşik (pancar), toğga, çiçcice (domatesli pilav), kuru fasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan dolması, yüksük çorbası, malota çorbası, tarhana çorbası, mevsim itibariyle çeşitli sebze yemekleri ve etli kömbedir. Ayrıca Ramazan Bayramında kuru kömbe ve pekmezli yapılır.
The common characteristic of the people living around Mediterranean Sea in different cultures is their unique taste for food.
Extra virgin olive oil is a real elixir. Fish is flavored with bay leaf while the spices do the same trick for meat. A large variety of pasta & pie are cooked with the skillful expertise gained through centuries. Salads are made from the vegetables grown on the sunny costlines & the appetizers are prepared with sea greens. Sweetness of the desserts competes with honey. Each of the wines produced from the grapes of this prosperous soil is work of art.
Kaynak :
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemeklerinden Örnekler / Prof. Dr. Erman Artun
Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
The Kitchen Ofoz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder