Yassı kadayıf tatlısı Geleneksel Osmanlı Saray Mutfağı'nın davet ve sohbet toplantılarında özen ve zevkle hazırlanıp sunulurdu.
Saraya yakın seçkinlerin yeme isteğinde, mahallelerin de ağız tadı olan " Yassı Kadayıf " tatlısı, günümüz yiyecek alışkanlığımız içersinde, damağımızın saklı tadında zamanı gelince hatırlanan ramazan ayı tatlısı olmuştur...
Saraya yakın seçkinlerin yeme isteğinde, mahallelerin de ağız tadı olan " Yassı Kadayıf " tatlısı, günümüz yiyecek alışkanlığımız içersinde, damağımızın saklı tadında zamanı gelince hatırlanan ramazan ayı tatlısı olmuştur...
Yerasimos ise, Musahipzade Celal'den aktardığı 19. yüzyıl sonu yemekli bir sohbet toplantısında yenilenleri şöyle anlatıyor:
" Mahallenin ileri gelenleri sırayla her gece toplanıp sohbet ederler ve ara sıra adet olduğu üzere yemek yerlerdi. Yenilen yemekler kaburga dolması, pilavlı tas kebap, bademli ve taratorlu kefal ve kırlangıç balığı, zeytinyağlı yalancı dolma, tepsi böreği, fincan böreği veya su böreği, sigara böreği, puf böreği, kaymaklı ekmek kadayıfı, tel yahut yassı kadayıf gibi tatlılardan başka, çorba, salata, turşu, ekmek dahi bulunur. Toplanan konu komşu ve ahbaplar arasında, bu yemeklerden her biri için kura çekilir; herkes kendine düşeni evinde pişirip cuma gecesi sırası olan eve gönderir veya getirirdi..."
İlk Türkçe yemek kitabı olarak tarihimizde yerini almış,. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane hocalarından Mehmet Kamil Efendinin 1844 yılında İstanbul’da taşbasması (lito) olarak basılmış eseri, Melceü’t Tabbahin, ( Aşçıların Sığınağı ) adlı eserinde " Yassı Kadayıf " tatlısının tarifi aynen şu şekilde verilmektedir;
Yatsı Kadayıf: Tvr-ı tabhi : Miktar-ı vâfi yatsı kadayıf tedarik ve cem' ettikten sonra bir kap içinde beş-on yumurta çalkayıp kadayıfları bulayıp yanmış kızgın rugan-ı sade içinde ve har ateş üzerinde kızartıp çıkarıldıkta kıvamlıca asel veya şeker kaynar iken içine atıp yine der-akap çıkarıp tabağa istif edeler. Sıcağıyle tenavül buyurula yahut sahan içinde istif eder iken aralarına fındık serpip ve bir-iki fincan su koyup beş-on dakika kaynatılsa yumuşak ve nefis olur...
Türk Tatlı Fotoğrafları :
Yassı Kadayıf Tatlısı,2009 - Berfend BER
Turkish dessert photos :
Flat Kadayif Sweet,2009 - Berfend BER
( Sweet dough soaked in sugar syrup )
Türk Tatlı Fotoğrafları :
Yassı Kadayıf Tatlısı,2009 - Berfend BER
Turkish dessert photos :
Flat Kadayif Sweet,2009 - Berfend BER
( Sweet dough soaked in sugar syrup )
Türk Tatlı Fotoğrafları :
Yassı Kadayıf Tatlısı,2009 - Berfend BER
Turkish dessert photos :
Flat Kadayif Sweet,2009 - Berfend BER
( Sweet dough soaked in sugar syrup )
Türk Tatlı Fotoğrafları :
Yassı Kadayıf Tatlısı,2009 - Berfend BER
Turkish dessert photos :
Flat Kadayif Sweet,2009 - Berfend BER
( Sweet dough soaked in sugar syrup )
Quoted from / Alıntı sahibi
berfend
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder