Genelde anadolunun doğu kesimi mutfağını andırsada aslında Şırnakta kendine özgü bir yöresel mutfak bulunmaktadır. Buna örnek olarak diğer Doğu ve güney doğu illerinde köftenin yeri ayrıyken burada pek revaçta değil. Yokmu ? Var tabii fakat bir Gazi antep kadar değil.
Yine ana malzemelere baktığımızda dövme et ve yoğurt çıkıyor karşımıza. Süslemelerde ise susam ve tahin gibi ürünleri görmek mümkün. Kendine has çok özel bir mutfağa sahip olan Şırnak kültürünü koruyup geliştirdiğini bir kezde mutfağıyla kanıtlıyor.
Etlerin günlük kesildiği bir bölgedir Anadolu. Hele doğu ve güneydoğu anadoluda beklemiş et bulmak imkansızdır. Günlük kesilmesinden kaynaklı olarak hem lokantalarda ve ızgaralarda hemde evlerde yapılan yemeklerde lezzet üst kademededir.
Yine ana malzemelere baktığımızda dövme et ve yoğurt çıkıyor karşımıza. Süslemelerde ise susam ve tahin gibi ürünleri görmek mümkün. Kendine has çok özel bir mutfağa sahip olan Şırnak kültürünü koruyup geliştirdiğini bir kezde mutfağıyla kanıtlıyor.
Etlerin günlük kesildiği bir bölgedir Anadolu. Hele doğu ve güneydoğu anadoluda beklemiş et bulmak imkansızdır. Günlük kesilmesinden kaynaklı olarak hem lokantalarda ve ızgaralarda hemde evlerde yapılan yemeklerde lezzet üst kademededir.
Yemekler
Mumbar
Küçükbaş hayvanların baş, ayak ve sakatatı ile yapılan bir yemek çeşididir.
Gutilik
Bir içli köfte türüdür.
Helise
Et, dövülmüş buğday ve biberden yapılan bir yemek türüdür.
Meyre
Dövülmüş buğday, ayran veya yoğurt, nane ve nohut ile yapılır.
Soryaz
Soryaz (yabani sarımsak- Siirt yöresinde sevilen bir sebze, yaz başlarında yöresel pazarlarda bulmak mümkün ),bulgur,soğan,salça,kırmızı biber,sumak ekşisi.
Soryaz
Soryaz (yabani sarımsak- Siirt yöresinde sevilen bir sebze, yaz başlarında yöresel pazarlarda bulmak mümkün ),bulgur,soğan,salça,kırmızı biber,sumak ekşisi.
Tatlılar
Kuliçe
Ceviz içi, elma ve yumurta ile yapılan bir tatlı çeşididir.
Şirani
Pekmez, tuz, un ve yağ ile yapılır.
Gezu
Meşe ağacı yaprakları üzerine düşen reçine benzeri maddenin öğütülüp çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle hazırlanan bir tatlı çeşididir. Sadece Şırnak bölgesinde bulunan gezunun toplama mevsimi yaz aylarıdır. Ürün iki hafta süren eğlencelerle toplanır.
Kadgi Difse
Pekmez, ceviz, kepekli un, çekirdeksiz üzüm, şeker ve tuzla yapılan şerbetli bir hamur tatlısıdır.
Kadgi Difse
Pekmez, ceviz, kepekli un, çekirdeksiz üzüm, şeker ve tuzla yapılan şerbetli bir hamur tatlısıdır.
Güney Doğu Anadolu Mutfağı - Southeast Anatolian Cuisine
Kaynak : TGD
İl Kültür ve Turizm
Anadolu Jet : Siirt Yemekleri - Diyarbakır Delicacies
Turkish Cuisine
hocam soryaz denen en önemli yemeği atlamışsınız ilave ederseniz minnettar olurum.ben siirtliyim ama şırnakta büyüdüm sirti hiç görmedim bile.şırnak merkez değilde cizreye ait meshur irku keri de önemli yemeklerdendir
YanıtlaSil