Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Çin Mutfağı / Chinese Cuisine



Berfend BER - Dünyanın yüzölçümü olarak en büyük dördüncü ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti, Asya'da bulunan bir uzakdoğu ülkesidir. Kuzeyinde Moğolistan, kuzey doğusunda Rusya ve Kuzey Kore, doğusunda Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi, güney doğusunda Güney Çin Denizi, güneyde Vietnam, Laos, Myanmar (Burma), Hindistan, Bhutan ve Nepal, güney batıda Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan ile çevrilidir.

Çok geniş bir coğrafi alana yayılması ve farklı yeryüzü şekillerini coğrafyasında barındırdığı için, iklimi bölgeler bazında son derece çeşitlilik göstermektedir. Çin nüfusunun %92'sini " Han " ulusu olarak bilinen etnik Çinliler, kalanını ise 55 etnik grup oluşturur. Toplam nüfusun yaklaşık üçte ikisi şehirlerin dışında yaşar.


Tarihler boyunca hızlı artan nüfusu Çin halkının beslenmesi  için hep zor olmuştur. Günümüz Çin'de toplam nüfusun yaklaşık % 13'ü  beslenme yetersizliği içersindedir. Su kirliliğinin de bir sorun olduğu Çin'de insanların gün be gün güvenli içme suyuna erişimi sağlanmaktadır. Çin'in sürekli yiyecek kıtlığı  beslenme alışkanlıklarında yemeklik malzemelerinin en iyi kullanım uyumunu sağlamıştır. Özellikle etin kıt olması, küçük miktar et ile  bol pirinç veya erişte ile karıştırılmış  et yemeklerini ortaya çıkarmıştır. Çeşitli sebzelerin de eklenerek tavada kızartma, pişirme en yaygın yöntem oduğu gibi, asıl bunun nedeni ise hızlı bir şekilde pişirilen yemekte, pişirme yakıt tasarrufunun amaçlanması olmuştur.


Binlerce yıllık geleneksel yemek kültürüne sahip olan Çin mutfağı, yemeklerde 6 temel öğeyi esas alır.  Bunlar; Renk, şekil, koku, tat, beslenme değeri ve duyu olarak manevi bir dengedir. Bu felsefe Çinlileri yedikleri gıdalar ile hayatlarında denge bulmayı teşvik eder. Hatta bunun içinde çaba harcarlar.

Çinliler için temel besin madde pirinçtir. Pirinç herhangi bir yemek ile servis edilebilir ve günde birkaç kez yenir. Bunun dışında kırmızı et, balık, tavuk, yeşil ve kök sebzeler yemeklerde en çok kullanılan malzemelerdir. Taze soğan, fasulye filizi, lahana, ve zencefil diğer geleneksel gıdalarıdır. Sebzeler de Çin yemeklerinde merkezi bir rol oynamaktadır. Yemeklerde genelde bolca baharat kullanılır. Soslar Çin mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Özellikle Soya sosu çok kullanılmaktadır. Soya fasulyesinden elde edilen soya peyniri " tofu " Çin mutfağının gözdelerindendir. Çin insanı için önemli bir protein kaynağıdır. Bizde de yapılan mantının ana vatanı Çin olarak ifade edilmektedir. Sunghai yumurtası bir diğer önemli lezzettir.

Çin'liler de Kuzey Amerika ülke insanı gibi bilmediğiniz birçok gıdaları yemektedir. Köpek balığı yüzgeçleri, deniz yosunu, kurbağa, yılan, ve hatta köpek ve kedi eti yenir.

Egg rolls
Geleneksel Çin yemeklerinin  oluşumunda farklı bölgesel zenginliği kendini gösterir. Güneyinde bulunan Kanton eyaleti hem  " Kanton pişirme " hem de " Kanton yemekleri " olarak isimlendirilir. Kanton mutfağı, Çin'in bitmek tükenmek bilmeyen yemek kültürünün sadece bir parçasıdır. Dünyaya açılan  Çin yemeklerinin noktası olarakta kabül edebiliriz. Dünyanın dört bir yanında Çin mutfağı adı altında bilinen yemeklerin çoğunun Kanton mutfağıdır. Hatta Amerika'da yerleşen pek çok göçmen de Çin'in bu bölgesindendir. Çin mutfağına düşkün Amerika'lıların da bilinen Çin pişirme ve yemekleri Kanton'dur. Tipik Kanton yemekleri  wonton çorbası, yumurta rulo, tatlı ve ekşi domuz dur.

Kuzey Çin'in Mandarin eyaletinin  "Mandarin mutfağı " erişte, köfte ve ince krep gibi buğday unu ile yapılan yemekleriyle öne çıkar. Dünyaca  bu bölgenin  en iyi bilinen yemeğidir

Çin'in doğu kıyısı Şangay'da pişirme yöntemleri  ve güçlü aromalı sosları ile öne çıkar.

Iç Çin'de Siçuan eyaletinin mutfağı sıcak biber, sarımsak, soğan ve pırasa ile yapılan sıcak ve baharatlı yemekleri ile ünlüdür.

Çay, çoğu zaman yemek ile sunulan Çin'in ulusal içeceğidir.Çin'in yeşil çayları tüm dünyada meşhurdur.

Tipik bir Çin aile yemeği pilav veya erişte, çorba ve üç ya da dört sıcak yemeklerden oluşur. Özel davet yemeklerinde  çeşitli soğuk mezeler sofradaki yerini alır..

Çin aperitif veya atıştırmalıklarına " dim sum " (kalbin dokunuşu) denir. Bunlar  öğleden sonra ya da gece çay ile servis edilen lokmalık gıdalardır. Tipik dim sum köfte, karides topları ve böreği  çeşitleridir.



 Chinese Cuisine

wonton soup
Throughout its history, China's growing population has been difficult to feed. By A.D. 1000, China's population reached 100 million (more than one-third of the U.S. population in 2000). The Chinese constantly had to adapt new eating habits because of the scarcity of food. Meat was scarce, so dishes were created using small amounts of meat mixed with rice or noodles, both of which were more plentiful. Vegetables were added, and stir-frying, the most common method of cooking, became a way to conserve fuel by cooking food quickly.

Regional differences in cuisine became noticeable in the 1200s when invaders from neighboring Mongolia swept into China. Cooking styles and customs began to be exchanged between the two countries. As people traveled further from their homes, cooking methods and foods were shared among the different regions within China.

The Chinese eat many foods that are unfamiliar to North Americans. Shark fins, seaweed, frogs, snakes, and even dog and cat meat are eaten. However, the Chinese follow the spiritual teaching of balance signified by yin ("cool") and yang ("hot"). This philosophy encourages the Chinese to find a balance in their lives, including in the foods they eat. While preparing meals, the Chinese may strive to balance the color, texture, or types of food they choose to eat.

Rice is China's staple food. The Chinese word for rice is "fan" which also means "meal." Rice may be served with any meal, and is eaten several times a day. Scallions, bean sprouts, cabbage, and gingerroot are other traditional foods. Soybean curd, called tofu, is an important source of protein for the Chinese. Although the Chinese generally do not eat a lot of meat, pork and chicken are the most commonly eaten meats. Vegetables play a central role in Chinese cooking, too.

There are four main regional types of Chinese cooking. The cooking of Canton province in the south is called Cantonese cooking. It features rice and lightly seasoned stir-fried dishes. Because many Chinese immigrants to America came from this region, it is the type of Chinese cooking that is most widely known in the United States. Typical Cantonese dishes are wonton soup, egg rolls, and sweet and sour pork.

The Mandarin cuisine of Mandarin province in northern China features dishes made with wheat flour, such as noodles, dumplings, and thin pancakes. The best known dish from this region is Peking duck, a dish made up of roast duck and strips of crispy duck skin wrapped in thin pancakes. (Peking was the name of Beijing, the capital of China, until after the Cultural Revolution of the late 1960s. This traditional recipe is still known in the United States as "Peking duck.") Shanghai cooking, from China's east coast, emphasizes seafood and strong-flavored sauces. The cuisine of the Szechuan province in inland China is known for its hot and spicy dishes made with hot peppers, garlic, onions, and leeks. This type of cooking became popular in the United States in the 1990s.

Tea, the beverage offered at most meals, is China's national beverage. The most popular types of tea—green, black, and oolong—are commonly drunk plain, without milk or sugar added. Teacups have no handles or saucers.

Togetherness and cooperation is reflected in China's mealtime customs. A dish is never served to just one person, either at home or in a restaurant. Each person has his or her own plate, but everyone at the table shares food. Instead of a knife and fork, the Chinese eat with chopsticks, a pair of wooden sticks held in one hand. Food is cut into bite-size pieces while it is being prepared, so none of it has to be cut at the table. It is considered good manners to hold a bowl of rice up to your mouth with one hand. Chopsticks, held in the other hand, are used to help scoop the rice into the person's mouth. Drinking soup directly from the bowl is also an acceptable custom. It is rude, however, to leave chopsticks sticking straight up in a bowl of rice.

A typical family dinner consists of rice or noodles, soup, and three or four hot dishes. At a formal dinner, there will also be several cold appetizers.

A well-known type of Chinese snack is called dim sum ("touch of heart"). These are bite-size foods served with tea in midmorning, afternoon, or at night. Typical dim sum are filled dumplings, shrimp balls, and spring rolls (also called "egg rolls" in the U.S.). Wontons, which can be boiled in soup, are also served fried as dim sum.

Kaynak  / Source
- Berfend BER
- Food in Every Country
Fotoğraflar / Photos 
-The Drake Hotel  





2 yorum:

  1. böyle güzel bir paylaşıma neden kimse yorum yapmaz anlamış değilim.

    YanıtlaSil

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..