Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Alman Mutfağı / German cuisine


Berfend BER - Geleneksel Alman mutfağında  hem ulusal, hem de bölgesel nitelikli yöresel ( Thuringia,  Saksonya ve  Saxony-Anhal mutfakları ) birçok muhteşem yemekler bulunmaktadır. Almanlar büyük bir keyif ile zevkle yemek yerler . Bunun nedeni ise  bu keyfiyete olanak sağlayan yerel ürünleridir: Kuzey'in balığından, "Eski Topraklar"ın meyvelerine, doğu'nun patates ezmesinden Rhein'ın sirkeli sığır kızartmasına ve Güney'in yumurtalı makarnası ile unlu yiyeceklerine kadar pek çok çeşitliliği gözleyebiliriz. Özellikle yöresel haldeki bir çok yemeği günümüzde,  değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır diyebiliriz. Almanya'nın mutfağında  kuşkonmaz bir vazgeçilmezdir.

Eski Alman Demokratik Cumhuriyeti mutfağı (GDR veya Doğu Almanya) Batı Almanya veya günümüz Almanya'sının mutfağından birçok yönden farklılıklar göstermektedir.

Doğu Alman mutfağı çoğunluk olarak Rus Macar Bulgar ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinden etkilenmiştir. Bu ülkelere tatil için giden Doğu Almanlar ve bu ülkelerden Doğu Almanya'ya gelen göçmenler vasıtasıyla yemek kültürü yayılmıştır. Doğu Alman mutfağına bu yolla giren önemli bir yemek Soljanka'dır.

Diğer bir ayrım da GDR'de şuan kullanılan baharatların eksikliğiydi. Örneğin keklikotu hiç bilinmemekteydi ve sarımsak ve Worcestershire sosu çok değerliydi. Limon suyu sirke ile yer değiştirecekti ve geberotunun yerini de salamurada bezelye almıştır. Şarapla pişirme yapılırken (özellikle şarap üretici olan Franconia ve Hesse bölgelerinde) Doğu Almanya marketlerinde iyi şarap eksikliği bulunduğundan özel günler için şarap saklanırdı. Bu sebepten dolayı Ragout fin (Würzfleisch olarak bilinir) oldukça aranan bir ürün olmuştur.


Doğu Alman kafeteryaları birleşik bir mutfağa sahipti. Ülkedeki şirket ve okullarda bulunan tüm kafeteryalar aynı yemekleri bulundurmaktaydılar. Kafeteryalar genel olarak ulusal HO (Handelsorganisation) organizasyonu tarafından işletilmekteydiler. Ellerinde tarifleri standartlaştırılmış tatları neredeyse heryerde aynı olan yaklaşık olarak 300 yemeklik bir liste bulunmaktaydı. Tedarik sıkıntısı ve kalabalık sayıda insanlara yemek sağlama konusundaki zorluklar yemek konusunda belli başlı Doğu Alman yöntemlerinin doğmasını sağlamıştır bunlardan biri Jägerschnitzel'dir ve geniş ve ince Jagdwurst dilimlerinin ekmek kırıntılarıyla kaplanıp kızartılması ve domates sosu ve erişte ile birlikte servis edilmesinden oluşur.

Bu kültürel Doğu Alman mirasını koruma adına gayretlerde bulunulmaktadır ve Almanya'da Doğu Alman HO tariflerini online olarak bulabilmek mümkündür.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra yabancı işçilerin etkisiyle birçok yabancı yemek kültürü Alman mutfağına girmiştir. Spaghetti ve pizza gibi İtalyan yemekleri Alman mutfağının temel besinlerinden olmuştur.

Alman Mutfağının Temel Gıdaları;


Domuz, biftek ve kümes hayvanları, domuz en fazla olmak üzere Almanya'da başlıca tüketilen et çeşitleridir. Özellikle et et mamülü sosis olarak daha çok tüketilmektedir.



Almaya'da deniz ve tatlı su balıkları tüketilmektedir. Özellikle, Alman menülerinde alabalık en sık rastlanan ve de tüketilen tatlı su balığıdır. Ayrıca turna balığı ve sazan da oldukça sevilerek tüketilmektedir.Günümüzde deniz balıkları; taze ringa, ton balığı, uskumru, somon ve sardalya balıklarının kullanımı da ülke çapında yaygındır.

Alman mutfağında havuç, şalgam, ıspanak, bezelye, fasulye ve lahananın birçok çeşitleri kullanılır. Kızarmış soğanlar ülke genelinde birçok et yemeğinin yanında aperatiftir. Kuşkonmaz, özellikle beyaz soğan, yaygın kullanılan bir garnitürdür. Yukarı da da ifade ettiğim gibi kuşkonmaz vazgeçilmezleridir. Almanlar tarafından kullanımı yaygın patates bir sebze olarak görülmemektedir.

Sosis ile birlikte yoğun olarak tüketilen hardal harici Alman yemeklerinin geneli nadiren acı ve baharatlıdır. En çok kullanılan baharatlar; maydanoz, defne, kekik, frenk soğanı, karabiber (çok az miktarda), ardıç meyvası ve kimyon'dur

Alman'ların pasta ve turta çeşitliliği çoktur. Taze meyvelerden yapılanlar en tercih edilenleridir. Elma, erik, vişne ve çilek düzenli olarak pastalarda kullanılan meyvalardır. Quark peynirinden yapılan Cheese cake dünya da oldukça popülerdir. Schwarzwälder Kirschtorte kirazdan yapılan yine oldukça bilindik bir pastadır.

Alman Ekmekleri
Alman'lar 6000 farklı türde ekmek çeşitliliğiyle övünürler. Ekmeklerin çoğu türü buğday ve çavdar ununu içerir.


Türk göçmenler'in Alman yiyecek alışkanlıkları üzerinde oldukça önemli etkileri bulunmaktadır.

Berlin'de Türk göçmenler tarafından yapılan bir etli sandviç türü olan Döner Kebabı Almanya'daki burger zincirinin (Almanya'da yaygın olarak burger zincirini Mc Donald's ve Burger King oluşturmaktadır) satışlarını ikiye katlayacak şekilde rağbet görerek Almanya'nın en sevilen fast food'u durumunda bulunmaktadır. 

Çin ve Yunan yemekleri de yaygın ve popülerdirler. Hint Thai ve diğer Asya mutfakları popülerliklerini gün geçtikçe artırmaktadırlar. Avusturya mutfağı son zamanlarda birçok restorantda örneğin schnitzel gibi Avusturya tatlarının sunulmasıyla özellikle Berlin'de popüler hale gelmektedir. Pahalı restoranların bir çoğu onyıllardır Fransız yemekleri servis etmektedir fakat 1990'lardan beri bu yemekler Alman mutfağına daha uygun hale getirilmektedir.
_________________________________

German cuisine
_________________________________


Traditional German cuisine is known for healthy, hearty dishes served with most care. In fact, many of the American foods are originated from the traditional recipes of German food. Moreover, traditional German foods are influenced greatly by their local regional delicacies.

If you think of German cuisine only as a mere mix of beer and sausage, then it would be a reprehensible statement for this very fine and traditional cuisine. It is a well-known fact that Germans appreciate vigorous, well-prepared, well served foods. In fact, German cuisine impresses every person who has a great craving for nice food. To pacify your taste buds, you can find numerous diverse dishes which are only typical to specific German regions.

Traditional Main Courses; Sauerbraten, Wienerschnitzel and Schweinehaxe are very popular with tourists and delicious in their own right.

Foods in Germany are rarely spicy or heavily seasoned. Likewise, garlic does not play much of a roll in traditional German cooking, although the more modern recipes are beginning to use it.

The following herbs and spices are commonly used in German cuisine;
Bay Leaves (Lorbeerblätter), Borage (Borretsch, Gurkenkraut), Caraway Seeds (Kümmel), Chives (Schnittlauch),Dill,Juniper Berries (Wacholderbeere), Marjoram (Majoran, Wurstkraut ), Parsley (Petersilie), Thyme (Thymian), White Pepper (Weisser Pfeffer)

Breakfast
Germans prefer breakfast menu consisting of bread, toast and bread rolls supplemented with jam, honey, marmalade, eggs, over a cup of strong coffee or tea. Delicacies like deli meats, ham, salami are also common on breakfast menu.

Lunch and Dinner
Traditionally, lunch has been the main meal of the day which is usually eaten around noon. In comparison, dinner is always a smaller meal which mostly comprises sandwiches. But, last 50 years have seen quite a radical shift in those eating habits. Of late, most of the people prefer a smaller lunch around noon and like to enjoy a hot relaxed dinner in the evening.

Side Dishes
Noodles make an important part of German side dishes, especially Spätzle, which contain a large amount of egg yolk. Besides noodles, potatoes and dumplings are also very common. Potatoes entered late in German cuisine (18th century) but became most ubiquitous by the 19th and 20th centuries. 

Vegetables
Vegetables are usually preferred in the form of vegetable soups or stews. They also make a good side dish. Cabbage, carrots, spinach, turnips, peas, beans are very common. Fried onions are a common addition to many meat dishes throughout the country. Potatoes, while a major part of the diet, are usually not counted among vegetables by Germans. Asparagus, especially white asparagus known as spargel, is particularly enjoyed in Germany as a side dish or as a main meal.



German Sausages With Potato Salad
Meat
Meat, mainly pork and fish are the most preferred constituents of German food. Beef and poultry are also consumed in large number. Among poultry products, chicken is the most popular product, but goose, duck and turkey are also well appreciated. Meat is often eaten in the form of sausage throughout Germany.

Once, seafood was traditionally restricted to the northern coastal areas. Today many sea fish like salmon trout, fresh herring, mackerel, sardine, tuna are commonly served while common freshwater fish on German menus are carp, pike and European perch. Freshwater fish are more preferred in traditional German food than seawater fish and are often served grilled.

Bread
The country boasts more than 6000 different types of bread, ranging from white wheat bread to gray bread and black rye bread. Most types of bread contain both wheat and rye flour.

Desserts
A great variety of cakes and tarts are made with fresh fruits and enjoyed throughout the country. Apples, plums, strawberries, and cherries are used regularly on cakes. Cheesecake, German donuts, Berliner or Krapfen are also very popular dessert recipes. 
Ice cream and sorbets are also very popular.

Drinks
Association of German cuisine with beer is quite an old one, with many local and regional breweries offering a wide variety of beers. Wine is also popular throughout the country. 

Kaynak / Source
- Fotoğraf / Photo : Chef Johannes GUGGENBERGER -  Beze ve yaban mersini ile Cheese cake / Cheese cake with meringue and blueberries - Fruit Tartelettes  / Meyveli  Tartölet
- Buzzle
- German food about
- German food guide
- Berfend BER
_________________________________

 
_________________________________

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..