Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Kore Mutfağı / Korean Cuisine


Berfend BER - Kore Mutfağı kendine özgü kültürüyle, tarihsel zenginliği bulunan bir mutfaktır.  Kore yemekleri besleyici, vitamini bol ve genellikle düşük kalorilidir. Geleneksel mutfak kültürlerini muhafaza ederek, sürdürmekle beraber, sebze ağırlıklı bir mutfak olmasına rağmen, günümüzde  et ve sebze hemen hemen eşit ölçüde kulanılmaktadır, diyebiliriz.

Köklü Kore geneleğinde Kraliyet mutfağı ile  halk mutfağı arasındaki tek fark aynı yemek çeşitliliğinde kraliyet yemeklerinin az tuzlu ve baharatlı olması dikkat çeken bir hususdur.

Kore mutfağında öne çıkan tadların başında bol kırmızı biber ve sarmısak gelir. Ayrıca yemeklerin lezzetini artırmak için çeşitli baharatlar, soya sosu, susam yağı ve zencefil de kullanırlar.


Kırmızı biberin 17. yüzyılda Kore mutfağına girmesiyle birlikte Kore yemeklerinde yeni bir dönem başladı diyebiliriz. Koreliler kırmızı biber sayesinde balıkları ve sebzeleri günlerce saklamanın yolunu buldular, ve bu şekilde milli yemekleri " Kimchi " ortaya çıkmıştır.

Kore, Çin ve Japonya ülkeleir arasındaki sık kültürel ve tarihi değişimleri neticesinde yemek kültürleri bir çok noktada benzerlik gösterir. Özellikle Kore mutfağı  komşuları olan Japonya ve Çin'den aldığı yemekleri, aslına uygun olarak hazırlamıştır. Bu nedenle kendi geleneksel mutfağını herhangi bir değişikliğe uğratmamış, öz yapısını korumuştur.

Kore bir zamanlar tarım ülkesiydi ve haşlama pirinç Korelilerin sabit yiyeceğiydi. Dayanıklı yiyecekler ve yan yemekler, Kore'nin sofra takımında açıkça fark edilir. Geleneksel Kore yemekleri bir tas pirinç ve yan yemeklerden oluşur. Koreliler, et, balık, sebze, meyve ve sezonluk deniz ürünleri ile çeşitli yemek malzemeleri kullanırlar. Bu yemek malzemelerini pişirmek için çeşitli yollar olduğu için Koreliler çeşitli türde mutfak yemekleri de geliştirmiştir.

Koreliler genellikle üç öğün yemek yerler.

Sabah
Kırsal kesimde halk sabah kahvaltısında pirinç, çorba ve kızartma yer. Bugünkü Kore'de şehir yaşamında kahvaltıda süt ve ekmek yenir.


Öğle
Korelilerin öğle yemekleri çok hafiftir. Bu öğünde genellikle pirinç makarnası veya kızarmış pirinç yerler

Pulgogi
Akşam
Akşam yemeğinde ise. çorba, pirinç, et ve balık kızartmaları yenir. Koreliler bir öğünde pek çok çeşit yemek yerler. Çorba ve pirincin yanında çeşitli yan ve ana yemek yer alır. Aynca bu yemeklere özel bir de masa düzeni vardır. Ana yemek her zaman çorba, pilav ve kimchi ile tamamlanır. Soya sosu, susam yağı, sarmısak ve baharatlarla marine edilmiş ızgara dana eti olan " Pulgogi Kore " mutfağının önemli tatlarından birini oluşturur.

Eskiden erkeklere yemek servisi yapılırken yemekler küçük masalara konuldu. Her erkeğin kendine özgü yemekleri vardı ve onlara bu özel yemekler tek tek hazırlanırdı. Şimdi de yine masaya yemekler Batı'da olduğu gibi sırayla tek tek getirilmeyip, hepsi birlikte masanın üzerine konur. Yemek yiyenin önünde, çorbası, yanında da kendi sevdiği diğer yiyecekler yer alır. Bu yiyecekler, acı turşu, balık, kırmızı sebze, yeşil sebze ve soya sosudur. Tabii yanında da temel yemekler bulunur. Temel yemek genelde dumanı tüten bir yahni ya da Prugoki gibi çok ince kesilmiş et kavurmalarıdır.


Kore yemeklerınde sarımsak, zencefil, soya sosu, kızarmış kımızı biber, susam ve susam yağı çok kullanılır. Kore yemekleri genellikle ızgara, haşlama, buğulama, kavurma ve kızartma yöntemleri ile pişirilir. Ama en sık kullanılan yöntem tavada kızartma ve kavurmadır.

Kore'nin güneyinde yemekler daha tuzlu, daha acı ve baharatlıdır. Pişirme yöntemleri de daha farklıdır.Sebze turşuları genelde tüm yıl boyunca Kore yemeklerinin yanında yer alır... En yaygın olanı ve Korelilerin milli yemekleri "Kimchi" denilen baharatlı bir turşudur. Bu turşu karda ve donda insanı tok tutan ve ısıtan bir besin maddesidir. Bu baharatlı turşu Korelilerin vazgeçilmezidir.

Kimchi
Kimchi, beyaz lahana yapraklan ile yapılan bir turşudur. Beyaz lahana sonbahar sonunda toplanır ve kış için hazırlanır. Genelde cam veya seramik bir kaba lahana yapraklan üst üste sıralanarak yerleştirilir. Yaprakların arasına tuz, aroma verecek baharat ve bitki kökleri konur. Bunlar, kıyılmış sebzeler, kırmızı acı biber, sarımsakdır. Daha sonra mayalanınca turşu taşmasın diye sebzelerin üzerine küçük bir naylon örtü örtülüp bir kapakla kapatılır Kapağın üzerine, sebzeleri bastırması ve suyun üste çıkmasını sağlamak için ağırlık yapacak bir taş konur ve kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Koreliler hazırladıkları turşulan kışın donmasın diye toprağa gömerler. Hazır olduğu zaman, aynı anda ekşi ve acı olan bu turşu hem mineral hem de "C" vitamini açısından çok zengindir ve kışın taze sebzenin yerini tutar.

Kore tatlıları genellikle pirinçle yapılan hafif tatlılardır. Ayrıca siyah ve sarı susamdan yapılan kurabiyeleri de kendilerine özgüdür.

Korelilerin en önemli sıcak içecekleri "Gingseng çayı"dır. Kaynamış suya gingseng tozu, bal, çam fıstığı ve kuru hurma katılarak hazırlanır.
_________________________________


 Korean Cuisine
_________________________________




The general kinds of Korea Food

MAIN DISHES


-  Bap (Rice)

Bap, a staple of Korean food, is steamed rice. It may also include other grains. There are many kinds of bap depending on the ingredients such as huinbap (white rice); japgokbap (rice with barley, millet, and beans); byeolmibap (rice with vegetables, seafood and meat); and bibimbap (rice mixed with namul and beef).

-  Juk (Porridge)
Juk is one of the Korean dishes that was developed in early times. It consists of grains simmered for a long time with 5 to 7 times the volume of water. There are many varieties of juk depending on the ingredients. Juk is not only served as a main dish but it can also be part of a special meal. It is served to patients and eaten for health.

-  Guksu (Noodles)
Korean noodles are made by kneading wheat flour or buckwheat flour and drawing the dough into long coils. Noodles helped develop the use of chopsticks in Korea.
-  Mandu and Tteokguk (Dumpling soup and Sliced rice cake pasta soup)
Mandu is a dumpling made of thin wheat flour wrappers stuffed with fillings then steamed, or boiled in jangguk (soy sauce soup). It is a specialty of the northern area of Korea. Tteokguk consists of diagonally sliced white rice cakes that are simmered in jangguk. It is served on the first day of the year

SİDE DISHES

- Guk (Soup)
Guk is a soup of vegetables, seafood and/or meats boiled in plenty of water. Some varieties are malgeun-jangguk (clear soy sauce soup), tojangguk (soybean paste soup), gomguk (rich beef soup) and naengguk (chilled soup). The standard Korean table setting always has bap and guk. Guk has helped develop the use of spoons in Korea.
- Jjigae (Stew)
Jjigae has less water and more solid ingredients than soup, and it is saltier. Varieties include malgeun-jjigae (clear jjigae) and tojang-jjigae (soybean paste jjigae).
-  Jeongol (Hot pot)
Jeongol started as a royal court food. It consists of meat, seafood, mushrooms and vegetables simmered in broth at the table just before serving for dinner or as a dish to accompany liquor.
- Jjim (Steamed dish)
Jjim is a dish of main ingredients cooked with seasonings in deep water. It may be boiled with soup just above the solid ingredients, or steamed.

pumpkin
- Seon (Steamed or parboiled stuffed vegetables)
Seon means “good ingredients.” It is a dish of vegetables such as pumpkin, cucumber, eggplant and cabbage or tofu stuffed with beef and/or mushrooms that is steamed or parboiled in broth.
- Jorim (Braised dish)
Jorim is a cooking method to braise meat, seafood or vegetables with soy sauce or red pepper paste on low heat. The ingredients are cooked for a long time to allow the flavors to seep in. It may have strong seasonings and can last a long time.
- Cho (Janggwa) (Seasoned and braised seafood)
Cho (janggwa) is a dish of boiled sea slugs, abalone and mussels with seasoning on low heat. Then starch liquid is added and boiled. The resulting soup is quite thick and glossy.
- Bokkeum (Stir-fried dish)
Bokkeum is a stir-fry of meats, seafood or vegetables. There are two types of bokkeum dishes; one is just stir-fried in an oiled frying pan, the other one is stir-fried with soy sauce and sugar.
- Gui (Grilled dish)
Gui is a dish of grilled meats, seafood or vegetables as is, or grilled after seasoning.
- Jeon. Jeok (Pan-fried dish. Brochette)
Jeon is a dish of pan-fried meats, seafood or vegetables after they have been minced or sliced and coated with wheat flour and beaten egg. Jeok is a dish of pan-fried ingredients after they have been seasoned and skewered.
- Hoe. Pyeonyuk. Jokpyeon (Raw fish/Raw meat. Pressed meat. Pressed trotters)
Hoe is a dish of raw meat, fish or vegetables seasoned with vinegar soy sauce, vinegar red pepper paste, or mustard. It can also be blanched in boiling water. Pyeonyuk is a dish of pressed and sliced beef or pork. Jokpyeon is a dish of long-simmered ox-head and ox-feet that is solidified and sliced.
-  Mareun-chan (Dry side dish)
Mareun-chan is a dry side dish made of salted and seasoned meat, seafood and/or vegetables that can be stored for a long time. It is enjoyed dried or fried.
-  Jangajji (Pickled vegetables)
Jangajji is a side dish of pickled vegetables that include Korean radish, cucumbers, bellflower roots and garlic in soy sauce, soybean paste or red pepper paste. It can be stored for a long time.
-  Jeotggal (Salt-fermented seafood)
Jeotggal is a side dish of marinated shrimp, anchovies or clams with salt that is fermented. It is served as a side dish or used as a seasoning.
-  Sukchae (Parboiled vegetables)
Sukchae is a dish of parboiled vegetables. It may be mixed or fried with seasonings. Sukchae is a popular basic side dish in Korea.
- Saengchae (Fresh salad)
Saengchae is a seasonal fresh salad dressed with vinegar soy sauce, red pepper paste or mustard. It is sweet and sour. This method of preparation is best for preserving the taste and most of the nutrition in the ingredients.
- Kimchi (Seasoned and fermented vegetables)
Kimchi is a dish made by marinating Korean cabbage and Korean radish with salt, seasoning it with red pepper, garlic, green onion, ginger and salt-fermented seafood, mixing it thoroughly and letting it ferment. Kimchi is the quintessential side dish in Korea. It is a typical fermented and storable food.

DESSERTS

- Tteok (Rice cake)
Tteok is a dish made by steaming, frying, or boiling rice powder or other grain powder after it has been sprinkled with water. It is served at ceremonies and holidays without fail.
- Hangwa (Korean cookies)
Hangwa are traditional Korean cookies. There are many varieties depending on the ingredients or recipes such as yumilgwa, gangjeong, sanja, dasik, jeonggwa, suksilgwa , gwapyeon, yeotgangjeong and yeot.
- Eumcheong (Beverages)
Eumcheong are non-alcoholic beverages


Royal food 

Royal cuisine has long enjoyed a deeply rooted presence in Korean tradition. Representative foods such as sinseollo (fancy hot pot) and gujeolpan (nine-sectioned dish) that were once served in an elaborate and elegant manner throughout history are still savored today. Experienced chefs of the royal court prepared elaborate dishes using only the best quality agricultural produce and seafood that had been presented to the king from all corners of the country. Royal court foods were not much different from those outside the court because they influenced each other with little regard toward social standing. The only difference was that royal dishes were less salty and/or spicy.

Kaynak / Source 
KOREA TOURISM ORGANIZATION. / The beauty of Korean Food: With 100 Best-loved recipes by Institute of Traditional Korean Food
Akum APRIME
Berfend BER
_________________________________

_________________________________



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..