Berfend BER - Venezuela, Güney Amerika’nın kuzeyinde yer almaktadır. Ülkenin kuzeyinde Karayip Denizi, güneyinde Brezilya, doğusunda Atlantik Okyanusu ve Guyana ve batısında Kolombiya ile komşudur. Venezuela kıyı şeridi 2718 km'dir.
Venezuela kültür bakımından büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Ülke etnik ve kültürel açıdan yerlilerin mirası ve İspanyol sömürge döneminin özelliklerini karma bir şekilde korumaktadır. Ülkede ayrıca değişik dönemlerde gelmiş birçok Avrupalı ve Ortadoğulu göçmen bulunmaktadır. Yerli kültürü özellikle geneleksel Venezuela mutfağında daha etkindir. Dolayısıyla, Venezuela mutfağı da oldukça zengindir. Venezuela Mutfağıında İspanyol, İtalyan ve Fransız Mutfaklarının etkilerini yoğun olarak görebiliriz.
Venezuela'da, balık ve deniz ürünleri çok değişik şekillerde pişirilir. Özellikle çok güzel balık çorbaları yapılır.
Venezuela halkı çok fazla pirinç ve siyah kuru fasulye tüketir. Özellikle kırsal kesimin beslenmesinde pirinç ve fasulye çok önemli bir yer tutar.
Venezuela'da patates de çok tüketilir. Tatlı patates gibi patatesin değişik türlerinin de yetiştiği Venezuela'da halk patatesle çok değişik ve lezzetli yemekler yapar.
Venezuela'da bol yetişen tropikal meyveler yemeklerde çok sık kullanılır. Özellikle kızartarak yedikleri muz ve ananas genelde temel yemeğin yanında servis yapılan bir yan yemektir. Venezuelalılar muz yapraklarını da yemek pişirmekte kullanırlar. Su geçirmeme özelliği olan bu yaprakların içine mısır ununu su ile hamur yaparak incecik sürerler ve üstüne et, balık veya tavuk eti koyarak yaprağı sararlar. Daha sonra kaynayan suda pişirdikleri bu yemek özellikle Noel zamanında yenilen giriş yemeğidir. Bazı yörelerde yaprağı yumurta ve nohutla doldurup sararlar. Ülkenin ulusal yemekleri olarak “hallaca” adı verilen mısır unu ve çeşitli malzemelerden yapılmış için muz yaprağına sarılarak kaynatıldığı bir tür dolma ve pirinç, siyah fasulye ve etle yapılan “pabellón criollo” sayılabilir. Ülke mutfağında et, deniz ürünleri ve peynir oldukça fazla tüketilmektedir.
Venezuelalılar çok miktarda mısır da tüketirler ve mısır unu ile değişik bir ekmek yaparlar. İçine tuzsuz bir nevi lor peyniri koydukları bu ekmeğe "Arepa" derler. Taze olarak yapıp tükettikleri Arepa'yı sabah kahvaltıda yedikleri gibi, öğleyin de ortasından ikiye bölüp, arasına et, tavuk veya balık koyarak yerler.
Venezuelalılar genellikle sabah kahvaltısında hafif yerler. Kahvaltı, ekmek, tereyağı ve reçelden ibarettir. Tabii yanında ünlü kahvelerini içerler.
Eskiden en önemli öğün olan öğle yemeği, kadının çalışma hayatına girmesi ile değişmiş ve bir sandviç veya hafif bir yemekle geçiştirilen bir öğün haline gelmiştir.
Günümüzde akşam yemeği Venezuelalıların en önemli öğünüdür. Venezuelalılar bu öğünde 3 çeşit yerler, çorba, ana yemek ve tatlı. Ana yemek genellikle, et, sebze ve pirinçten oluşur
Venezuela kültür bakımından büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Ülke etnik ve kültürel açıdan yerlilerin mirası ve İspanyol sömürge döneminin özelliklerini karma bir şekilde korumaktadır. Ülkede ayrıca değişik dönemlerde gelmiş birçok Avrupalı ve Ortadoğulu göçmen bulunmaktadır. Yerli kültürü özellikle geneleksel Venezuela mutfağında daha etkindir. Dolayısıyla, Venezuela mutfağı da oldukça zengindir. Venezuela Mutfağıında İspanyol, İtalyan ve Fransız Mutfaklarının etkilerini yoğun olarak görebiliriz.
Venezuela'da, balık ve deniz ürünleri çok değişik şekillerde pişirilir. Özellikle çok güzel balık çorbaları yapılır.
Venezuela halkı çok fazla pirinç ve siyah kuru fasulye tüketir. Özellikle kırsal kesimin beslenmesinde pirinç ve fasulye çok önemli bir yer tutar.
Venezuela'da patates de çok tüketilir. Tatlı patates gibi patatesin değişik türlerinin de yetiştiği Venezuela'da halk patatesle çok değişik ve lezzetli yemekler yapar.
Kuşkonmaz, mantar ve pırasa ile dolu bahar tamelas...( TARİFİ )
Venezuelalılar çok miktarda mısır da tüketirler ve mısır unu ile değişik bir ekmek yaparlar. İçine tuzsuz bir nevi lor peyniri koydukları bu ekmeğe "Arepa" derler. Taze olarak yapıp tükettikleri Arepa'yı sabah kahvaltıda yedikleri gibi, öğleyin de ortasından ikiye bölüp, arasına et, tavuk veya balık koyarak yerler.
Venezuelalılar genellikle sabah kahvaltısında hafif yerler. Kahvaltı, ekmek, tereyağı ve reçelden ibarettir. Tabii yanında ünlü kahvelerini içerler.
Eskiden en önemli öğün olan öğle yemeği, kadının çalışma hayatına girmesi ile değişmiş ve bir sandviç veya hafif bir yemekle geçiştirilen bir öğün haline gelmiştir.
Günümüzde akşam yemeği Venezuelalıların en önemli öğünüdür. Venezuelalılar bu öğünde 3 çeşit yerler, çorba, ana yemek ve tatlı. Ana yemek genellikle, et, sebze ve pirinçten oluşur
Venezuelan Cuisine
Venezuelan food is both tropical and Andean, with European infuences (especially Italian) as well as traditional dishes from native cultures. Coconut, plantains, seafood, goat, corn, and Italian pasta dishes are all part of the vibrant mix that makes up Venezuelan cuisine.
Venezuela Cuisine; Cuisine has developed over the years in a natural process of history that has involved an amalgamation of races and cultures. Spanish immigrants, when they invaded Venezuela, contributed their techniques and recipes to the native Indian style of cooking. This enhanced to a great extent as these European settlers started to marry into the native race. Another dimension was added to the cuisine of Venezuela with the import of African women in to their country and culture, which has helped to make it so diverse. Venezuela Cuisine at the moment is a concoction of African, native Indian and European cuisines that has developed over the centuries. The recipes of Venezuela are often found to be affected by Caribbean influences in their flavors, methods of cooking and constituents. The Venezuela Cuisine is appetizing. It is composed of ingredients like sweet peppers, garlic, onions and coriander as flavor stimulants.
The food in the Amazon region varies a lot from the rest of Venezuela. Besides the main ingredients like yucca, corn, beans and bananas some people even eat turtles, tapirs, monkeys birds and deep fried ants.
Springtime tamales filled with asparagus, mushrooms and leeks...( RECIPE ) |
Kaynak / Source
- Berfend BER
- Maps of world.
Fotoğraflar / Photos
- Terry Hope Romero
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder