Berfend BER - Ülkemiz Afyon yöresi süt kaymağı ile sunumunda özdeşleşmiş, yörereye ait ekmek kadayıfının yapımı biraz zahmetli de olsa damaklarımızda taçlanan lezzeti ile, doğrusu bu emeğe değer. Sizlere en doğru " Ekmek Kadayıf " tarifini takdim ediyorum. Afiyet olsun!..
Tarifi için resmi tıklayınız...
Malzemeler
Hazır orta/küçük boy ( 300-350 gr ) kuru ekmek kadayıf, 200 gr süt kaymağı
Şerbeti için; 1.5 kg toz şeker, 6 su bardağı su, 1/2 limon
Yapılışı
Kuru ekmek kadayıfı, kadayıftan biraz daha büyük bir tepsi içerisinde su ile ıslatarak 5-6 dakika süreyle ısıtıp suyunu iyicene süzdürün.
Şeker, su ve limon ile birlikte; başlangıçta bir miktar şekeri karamelize ederek koyu renkli, orta kıvamlı şerbet hazırlayın.
Kaynamış şerbeti, suyu süzülmüş ekmek kadayıfın üzerine önce dökerek, sonra orta hararette 30-40 dakikalık pişirme süresince içerisindeki şerbeti kaşıkla ara ara alıp, ekmek kadayıfın üzerine gezdirerek dökmeye devam edin. Kaynama öncesi, ekmek kadayıfın buhar atması için ortasını bıçakla kesin. Kaynamaya başladığında, buharla genişlemesi için tepsinin üzerini 5 dakika süreyle tamamen kapatın. Kapağını kaldırarak 15 dakika süreyle kısık ateşte tabanının tutmaması için pişirmeye devam edin.
Pişen kadayıfı servis tepsisine ters çevirerek alıp, soğumaya bırakın.
Sunumu için; ekmek kadayıfını dilimleyip üzerine süt kaymağını koyarak servis edin.
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder