Kalamar Dolma / Yemista Kalamarakia / Stuffed squid - |
Rumlar Türkiye'nin daha çok batı kesimlerinde yaşam sürmüşlerdir. İç kesimlerde de kısmen yaşamış olan Rum toplulukları olduysa da kültürel yaşamda bunların izlerini bulmak zorlaşmıştır. Bugün İstanbul Rumlarının sayısı 3.000 kadardır. Rum cemaatin en üst kurumu olan Patrikhane'nin geleceği de, bir yandan cemaatin azalması, öte yandan kimi çevrelerce kuşkuyla bakılması yüzünden, pek parlak sayılmamaktadır. Yakın geçmişteki Rumlar, daha uluslararası ve Batı'ya açık kozmopolit bir İstanbul'u anımsattıkları derecede, günümüzde nostaljik bir atmosfer içinde gündeme gelmektedirler. Günümüzde Rum'ların çoğunluğu Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
Adalar ve İstanbul merkez olmak üzere yaşayan Rum mutfağının en önemli unsurları sebze ve balıktır. Doğal hayatın bir parçası olarak bu elbette kaçınılmaz bir sonuçtur. Suyun, dolayısıyla sebze ve balığın bolluğu Rum mutfağını şekillendirmiştir. Çok çeşitli mezeler, balık pişirme usulleri en belirgin özellikler arasındadır.
Kılıç Balığı Pastırması - Levrek Balık Yahnisi - Midyeli Pilav - Yemista Kalamarakia (Kalamar Dolması) - Sfilato - Fava - Sakızlı İrmik Tatlısı ... Rum mutfağının öne çıkan yemekleridir.
Rumlar adeta İstanbul tarihinin geride kalmış ''hoş'' bir sayfası gibidir. Eski bir Rum kasap havasının sözleri, gittikçe daha az işitilen dilde, yüzyıllarca sürmüş olan bu süreci özetler gibidir:
_________________________________
Kılıç Balığı Pastırması - Levrek Balık Yahnisi - Midyeli Pilav - Yemista Kalamarakia (Kalamar Dolması) - Sfilato - Fava - Sakızlı İrmik Tatlısı ... Rum mutfağının öne çıkan yemekleridir.
Rumlar adeta İstanbul tarihinin geride kalmış ''hoş'' bir sayfası gibidir. Eski bir Rum kasap havasının sözleri, gittikçe daha az işitilen dilde, yüzyıllarca sürmüş olan bu süreci özetler gibidir:
Sto Galata tha pyo krasi, sto Pera tha methiso / Şarap içtim Galata'da, sarhoş oldum
Pera'da Ke mesasto Yedikule, kopela thagapiso / Bir kız sevdim Yedikule'de
Ehe ya Panaya, ta milisame / Hoşça kal Meryem Ana, bu bir sohbetti
Oniro itane, ta lismonisame. / Bir rüya idi, unuttuk gitti.
_________________________________
Greek Cuisine
_________________________________Kaynak / Source
Türk Kültür Vakfı / Turkish Cultural Foundation
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder