Sayfalar

Çin Mutfağı / Chinese Cuisine



Berfend BER - Dünyanın yüzölçümü olarak en büyük dördüncü ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti, Asya'da bulunan bir uzakdoğu ülkesidir. Kuzeyinde Moğolistan, kuzey doğusunda Rusya ve Kuzey Kore, doğusunda Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi, güney doğusunda Güney Çin Denizi, güneyde Vietnam, Laos, Myanmar (Burma), Hindistan, Bhutan ve Nepal, güney batıda Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan ile çevrilidir.

Çok geniş bir coğrafi alana yayılması ve farklı yeryüzü şekillerini coğrafyasında barındırdığı için, iklimi bölgeler bazında son derece çeşitlilik göstermektedir. Çin nüfusunun %92'sini " Han " ulusu olarak bilinen etnik Çinliler, kalanını ise 55 etnik grup oluşturur. Toplam nüfusun yaklaşık üçte ikisi şehirlerin dışında yaşar.


Tarihler boyunca hızlı artan nüfusu Çin halkının beslenmesi  için hep zor olmuştur. Günümüz Çin'de toplam nüfusun yaklaşık % 13'ü  beslenme yetersizliği içersindedir. Su kirliliğinin de bir sorun olduğu Çin'de insanların gün be gün güvenli içme suyuna erişimi sağlanmaktadır. Çin'in sürekli yiyecek kıtlığı  beslenme alışkanlıklarında yemeklik malzemelerinin en iyi kullanım uyumunu sağlamıştır. Özellikle etin kıt olması, küçük miktar et ile  bol pirinç veya erişte ile karıştırılmış  et yemeklerini ortaya çıkarmıştır. Çeşitli sebzelerin de eklenerek tavada kızartma, pişirme en yaygın yöntem oduğu gibi, asıl bunun nedeni ise hızlı bir şekilde pişirilen yemekte, pişirme yakıt tasarrufunun amaçlanması olmuştur.


Binlerce yıllık geleneksel yemek kültürüne sahip olan Çin mutfağı, yemeklerde 6 temel öğeyi esas alır.  Bunlar; Renk, şekil, koku, tat, beslenme değeri ve duyu olarak manevi bir dengedir. Bu felsefe Çinlileri yedikleri gıdalar ile hayatlarında denge bulmayı teşvik eder. Hatta bunun içinde çaba harcarlar.

Çinliler için temel besin madde pirinçtir. Pirinç herhangi bir yemek ile servis edilebilir ve günde birkaç kez yenir. Bunun dışında kırmızı et, balık, tavuk, yeşil ve kök sebzeler yemeklerde en çok kullanılan malzemelerdir. Taze soğan, fasulye filizi, lahana, ve zencefil diğer geleneksel gıdalarıdır. Sebzeler de Çin yemeklerinde merkezi bir rol oynamaktadır. Yemeklerde genelde bolca baharat kullanılır. Soslar Çin mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Özellikle Soya sosu çok kullanılmaktadır. Soya fasulyesinden elde edilen soya peyniri " tofu " Çin mutfağının gözdelerindendir. Çin insanı için önemli bir protein kaynağıdır. Bizde de yapılan mantının ana vatanı Çin olarak ifade edilmektedir. Sunghai yumurtası bir diğer önemli lezzettir.

Çin'liler de Kuzey Amerika ülke insanı gibi bilmediğiniz birçok gıdaları yemektedir. Köpek balığı yüzgeçleri, deniz yosunu, kurbağa, yılan, ve hatta köpek ve kedi eti yenir.

Egg rolls
Geleneksel Çin yemeklerinin  oluşumunda farklı bölgesel zenginliği kendini gösterir. Güneyinde bulunan Kanton eyaleti hem  " Kanton pişirme " hem de " Kanton yemekleri " olarak isimlendirilir. Kanton mutfağı, Çin'in bitmek tükenmek bilmeyen yemek kültürünün sadece bir parçasıdır. Dünyaya açılan  Çin yemeklerinin noktası olarakta kabül edebiliriz. Dünyanın dört bir yanında Çin mutfağı adı altında bilinen yemeklerin çoğunun Kanton mutfağıdır. Hatta Amerika'da yerleşen pek çok göçmen de Çin'in bu bölgesindendir. Çin mutfağına düşkün Amerika'lıların da bilinen Çin pişirme ve yemekleri Kanton'dur. Tipik Kanton yemekleri  wonton çorbası, yumurta rulo, tatlı ve ekşi domuz dur.

Kuzey Çin'in Mandarin eyaletinin  "Mandarin mutfağı " erişte, köfte ve ince krep gibi buğday unu ile yapılan yemekleriyle öne çıkar. Dünyaca  bu bölgenin  en iyi bilinen yemeğidir

Çin'in doğu kıyısı Şangay'da pişirme yöntemleri  ve güçlü aromalı sosları ile öne çıkar.

Iç Çin'de Siçuan eyaletinin mutfağı sıcak biber, sarımsak, soğan ve pırasa ile yapılan sıcak ve baharatlı yemekleri ile ünlüdür.

Çay, çoğu zaman yemek ile sunulan Çin'in ulusal içeceğidir.Çin'in yeşil çayları tüm dünyada meşhurdur.

Tipik bir Çin aile yemeği pilav veya erişte, çorba ve üç ya da dört sıcak yemeklerden oluşur. Özel davet yemeklerinde  çeşitli soğuk mezeler sofradaki yerini alır..

Çin aperitif veya atıştırmalıklarına " dim sum " (kalbin dokunuşu) denir. Bunlar  öğleden sonra ya da gece çay ile servis edilen lokmalık gıdalardır. Tipik dim sum köfte, karides topları ve böreği  çeşitleridir.



 Chinese Cuisine

wonton soup
Throughout its history, China's growing population has been difficult to feed. By A.D. 1000, China's population reached 100 million (more than one-third of the U.S. population in 2000). The Chinese constantly had to adapt new eating habits because of the scarcity of food. Meat was scarce, so dishes were created using small amounts of meat mixed with rice or noodles, both of which were more plentiful. Vegetables were added, and stir-frying, the most common method of cooking, became a way to conserve fuel by cooking food quickly.

Regional differences in cuisine became noticeable in the 1200s when invaders from neighboring Mongolia swept into China. Cooking styles and customs began to be exchanged between the two countries. As people traveled further from their homes, cooking methods and foods were shared among the different regions within China.

The Chinese eat many foods that are unfamiliar to North Americans. Shark fins, seaweed, frogs, snakes, and even dog and cat meat are eaten. However, the Chinese follow the spiritual teaching of balance signified by yin ("cool") and yang ("hot"). This philosophy encourages the Chinese to find a balance in their lives, including in the foods they eat. While preparing meals, the Chinese may strive to balance the color, texture, or types of food they choose to eat.

Rice is China's staple food. The Chinese word for rice is "fan" which also means "meal." Rice may be served with any meal, and is eaten several times a day. Scallions, bean sprouts, cabbage, and gingerroot are other traditional foods. Soybean curd, called tofu, is an important source of protein for the Chinese. Although the Chinese generally do not eat a lot of meat, pork and chicken are the most commonly eaten meats. Vegetables play a central role in Chinese cooking, too.

There are four main regional types of Chinese cooking. The cooking of Canton province in the south is called Cantonese cooking. It features rice and lightly seasoned stir-fried dishes. Because many Chinese immigrants to America came from this region, it is the type of Chinese cooking that is most widely known in the United States. Typical Cantonese dishes are wonton soup, egg rolls, and sweet and sour pork.

The Mandarin cuisine of Mandarin province in northern China features dishes made with wheat flour, such as noodles, dumplings, and thin pancakes. The best known dish from this region is Peking duck, a dish made up of roast duck and strips of crispy duck skin wrapped in thin pancakes. (Peking was the name of Beijing, the capital of China, until after the Cultural Revolution of the late 1960s. This traditional recipe is still known in the United States as "Peking duck.") Shanghai cooking, from China's east coast, emphasizes seafood and strong-flavored sauces. The cuisine of the Szechuan province in inland China is known for its hot and spicy dishes made with hot peppers, garlic, onions, and leeks. This type of cooking became popular in the United States in the 1990s.

Tea, the beverage offered at most meals, is China's national beverage. The most popular types of tea—green, black, and oolong—are commonly drunk plain, without milk or sugar added. Teacups have no handles or saucers.

Togetherness and cooperation is reflected in China's mealtime customs. A dish is never served to just one person, either at home or in a restaurant. Each person has his or her own plate, but everyone at the table shares food. Instead of a knife and fork, the Chinese eat with chopsticks, a pair of wooden sticks held in one hand. Food is cut into bite-size pieces while it is being prepared, so none of it has to be cut at the table. It is considered good manners to hold a bowl of rice up to your mouth with one hand. Chopsticks, held in the other hand, are used to help scoop the rice into the person's mouth. Drinking soup directly from the bowl is also an acceptable custom. It is rude, however, to leave chopsticks sticking straight up in a bowl of rice.

A typical family dinner consists of rice or noodles, soup, and three or four hot dishes. At a formal dinner, there will also be several cold appetizers.

A well-known type of Chinese snack is called dim sum ("touch of heart"). These are bite-size foods served with tea in midmorning, afternoon, or at night. Typical dim sum are filled dumplings, shrimp balls, and spring rolls (also called "egg rolls" in the U.S.). Wontons, which can be boiled in soup, are also served fried as dim sum.

Kaynak  / Source
- Berfend BER
- Food in Every Country
Fotoğraflar / Photos 
-The Drake Hotel  





Bolivya Mutfağı / Bolivian Cuisine


Berfend BER - Güney Amerika kıtasının orta kısmında yer alan Bolivya, Güney Amerika kıtasındaki en yoksul ülkelerden birisidir. Bolivya kuzeyinde ve doğusunda Brezilya, güneydoğusunda Paraguay, güneyinde Arjantin, güneybatısında Şili ve batısında Peru ile komşudur. Tropik iklim bölgesinin girişinde yer alan Bolivya'nın yüksek yaylalarında dikkate değer soğuklar; alçak bölgelerinde ise bunaltıcı sıcaklar göze çarpar.


Bolivya Güney Amerika ülkelerinin genelinde olduğu gibi ete dayalı bir mutfak kültürü hakimdir. Genellikle ana yemekleri mutlaka kırmızı et, tavuk veya balıktan oluşur. En yaygın kullanılan et, sığır etidir. Domuz eti kullanımı nadirdir. Kırsal bölgelerde kobay ( cuy ) ve tavşan ( conejo ) tüketilir. Bolivya mutfağında patates  bolca kullanılmaktadır. Hatta Bolivya mutfağını "et ve patates" olarak adlandırabiliriz.  Patatesin değişik çeşitleri, yumurta, siyah fasulye ve sebze karışımları etin yanına garnitür olarak tüketilir. Ayrıca yemekleri bolca baharatlıdır. Meksikalıların salsa sosuna oldukça benzeyen " llajhua " adı verilen  çeşni sosları yemek eşliğinde yenir. Çok lezzetlidir.

Günümüzde Bolivya'da kızarmış tavuk çok popüler bir hızlı yemek yeme şeklidir. Kokusu Bolivya şehirlerinin sokaklarına adeta  nüfus etmiştir.



Bolivya'da diğer  And ülkeleri Peru, Kolombiya ve Ekvador  insanları gibi,  iyi bir kahvaltı ile güne başlayıp, ağırlıklı bir öğle yemeğiyle devam edip, hafif bir akşam yemeği ile günü bitirmeyi  tercih ederler. Genellikle günün öğle yemeği, tüm aile birlikteliğiyle yenir.


Bolivya mutfağı kesinlikle dünyanın en iyi korunmuş sırlarından biridir denilmektedir. Bolivya mutfağından bazı lezzetler:

Pique a lo macho - İri parçalı etlerin ızgarada soğan, domates sosu ve patatesle beraber pişirilmesiyle yapılır.
Silpancho - Şinitzel tarzı bir biftek türü. Pilav ve patatesle servis edilir.
Anticucho - Bir tür et şiş. Patates ve baharatlı mısır sosuyla servis edilir.
Salchipapa -  Bir tür kızarmış sosis.
Salteña - Fırınlanmış et ve patates. Özel acı sosuyla servis edilir.

Bolivya'nın geleneksel alkollü içkisi   " chicha " dır. Mayalanmış mısırdan yapılır.


 Bolivian Cuisine


The cuisine of Bolivia might be called the original "meat and potatoes" -- the latter (locally called papas from the Quechua) were first cultivated by the Inca before spreading throughout the world. The most common meat is beef, though chicken and llama are also easily found. Pork is relatively rare. Deep frying (chicharron) is a common method of cooking all sorts of meat, and fried chicken is a very popular quick dish; at times the smell permeates the streets of Bolivian cities. Guinea pigs (cuy) and rabbits (conejo) are eaten in rural areas. A common condiment served with Bolivian meals is llajhua, a spicy sauce similar to Mexican salsa. 


Yucca
Like the people of the other nations of the Andean highlands such as Peru, Colombia and Ecuador, Bolivians prefer to eat a good breakfast, a massive lunch and a small dinner. As the main meal of the day, lunch is eaten with family whenever possible and often consists of soup, a main dish, and perhaps dessert.
The Bolivian cuisine is definitively one of the best-kept secrets in the world. The most traditional Bolivian dressing is the so called “Yajua” ... Anticucho: is a very thin sliced piece of heart of cow... Chicharron: fried pork pieces, which they usually eat with yucca and potato...
Pique: it is just a mixture of pieces of meet, sausages, French fries, paprika, tomato and onions, all of this with ketchup and mayonnaise on the top.... Charque: charque is a dehydrated meat of Llama...


Bolivia's traditional alcoholic drink is chicha, a whitish, sour brew made from fermented corn and drunk from a hemispherical bowl fashioned from a hollowed gourd (round-bottomed so you can't put it down). It's customary to spill a bit of chicha on the ground before and after drinking it as an offering to Pachamama, the Inca earth godess.

Singani is a grape liquor that's mixed with Sprite or ginger ale with lime garnish to make a cocktail called chuflay. 
There are a number of local beers, the largest being Paceña and its high-end brand Huari. El Inca is a very sweet low-alcohol beer. Orange Cocktails are a popular drink too!


Kaynak  / Source
- Berfend BER
Fotoğraflar / Photos 
Saltysunshine


Nikaragua Mutfağı / Nicaraguan Cuisine


Berfend BER - Büyük Okyanus'ta ve Karayip Denizi'ne kıyısı olan Nikaragua Orta Amerika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesidir. Kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika İle komşudur. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrilidir. Nikaragua'da genel olarak tropikal iklim hüküm sürmektedir. Kıyı kesimler daha ılımanken, iç kesimlere doğru gidildikçe daha serin ve yağışlı bir iklim görülür.

Nikaragua mutfağı çok geniş bir mutfak olmayıp, çevre ülkelerin ve  Çin, Tay, Fransız, İtalyan, Latin Amerika ve İspanyol tariflerin karışımından oluşur.

Nikaragua mutfağında  çoğunlukla yerel  özellikle  tropikal ürünler kullanılır. Bununla birlikte, tüm dünyada kullanılan domates, soğan, sarımsak, un, pirinç, portakal, hardal ve mayonez, süt, peynir, vanilya,  tarçın, ve benzeri gıdaların kullanımı  Nikaragua mutfağının dünya ile etkilenen karışım malzemeleridir.

Nikaragua mutfağının temeli yerel ürünü mısır olmakla birlikte bu coğrafyada bulunan tüm ülkeler gibi pirinç oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Öyle ki kahvaltıda dahi pirinç pilavı tüketilmektedir.



Ülke mutfağının  et yemekleri çok çeşitlidir. Bunun yanında bir çok sebze yemekleri de bulunur. Ancak çoğu yemek kızartılarak yapılır. Bu yemeklerden " Gallo Pinto " adı verilen fasulye ve kızarmış pirinçle  hazırlanan  yemekleri en ünlü ulusal yemekleridir.

Nikaragua'da ekmek yerine değişik bir muz cinsini kızartarak yaptıkları bir yiyecek daha çok tüketilir. Ekmekleri ise mısır unundan yapılır. Pide benzeri ekmekleri  mozerella peyniri ve değişik peynir çeşitleriyle de yapılır. " Picadillo " adını verdikleri  et, domates, soğan ve çeşitli baharatlarla pişirdikleri popüler  yemekleri vardır. Ayrıca " Nactamales " adını verdikleri etli, baharatlı ve çeşitli sebzelerle pişirdikleri bir yemekleri çok tüketilen yemek çeşididir.

Atolillo ve Perrereque tatlıları Nikaragua mutfağının bilinen tatlılarıdır.

Ülkenin tropik meyveleri dolayısıyla meyve suları da oldukça lezzetlidir.

Bir çok çeşit geleneksel Nikaragua yemekleri vardır. Her bölgesinin, coğrafi ve kültürel özelliklerine göre, bu çeşitlilik kendini gösterir. Yemekleri, içecekleri ve tatlıları her bölgenin en özel lezzetleridir. Bu popüler lezzetlerinden  bazıları şunlardır:

Nactamales - Nikaragua'nın tipik bir geleneksel yemeğidir. Hazırlanan et, domates, sarımsak ve çeşitli baharatlardan oluşan için, mısır hamurunun içerisinde muz yaprağı ile sarılıp, bağlanıp pişirilmesidir.

Vigorón - Bir başlangıç yemeğidir. Bir muz ağacı yaprağı üzerine konulan çoğunluğu  doğranmış beyaz lahana, ve domatesten oluşan bir salata çeşidi.

Indio Viejo - Et, soğan, sarımsak, tatlı biber ve domates ile hazırlanmış soslu bulamaç vari, Nikaragua'nın geleneksel  en sevilen yemeğidir.

Gallo Pinto - Bu yemek kırmızı fasulye ve beyaz pirinç ile hazırlanır. Nikaragua halkı tarafından üç öğünde yenilebilir.


   Nicaraguan  Cuisine

Food is the integral part of the country of Nicaragua. Nicaragua cuisine comprises of a mixture of Chinese, Thai, French, Italian, Latin American and Spanish recipes. The fundamental basis of Nicaraguan gastronomy has been corn. Thus, its wide usage and derivatives constitutes the culinary inheritance left by indigenous tribes that lived in the area. This fact explains the similarities between the typical Nicaraguan food and those of other countries in the Central American region and Mexico.

Corn, as ingredient, has many different uses: lots of drinks are made from corn, such as Chicha and Pinol; as well main dishes such as Nacatamal, Indio Viejo, and Sopa de Albondiga; and snacks and sweets such as Atolillo and Perrereque.

There are also other ingredients widely used in the Nicaraguan kitchen, mostly local, tropical products. Nevertheless, Nicaraguan culinary creativity is meticulous and open, which enables the utilization of ingredients used all around the world such as tomato, onion, garlic, flour, rice, orange, mustard and mayonnaise, milk and cheese, vanilla and cinnamon, and more.




There are a lot traditional Nicaraguan dishes. Each region, according to geographical and cultural characteristics, produced various dishes, drinks, and sweets. Some of the most popular delicacies are:

Nactamales - it is a typical traditional food of Nicaragua. It is made from smashed corn and potatoes covered in a banana leaf. This kind of food is ate along with pork meat, little tomato, garlic and salt.

Vigorón - originally from Granada, where it is deliciously prepared. A plate is covered with a part of a plantain tree leaf, on top of which yucca, chicharrón and a salad made out of cabbage and tomato is placed.

Indio Viejo - meat is prepared with onions, garlic, sweet pepper and tomato. In addition, some tortillas are put into water and this has to be ground until they form dough. The meat is shredded and then fried with vegetables, the dough, and orange juice. Finally, you add broth.

Oxtail Stew - it is also a traditional dish of Nicaragua, which is made from beef oxtails, beef stock, yellow onion, tomato, garlic. To make it more tasty hot sauce is added.

Gallo Pinto - this dish is made from red beans and white rice. This dish is edible by the people of Nicaragua thrice a day.

Picos - it is very simple to make this typical bread dough of Nicaragua. It is made from teaspoons of cane sugar and a powdery soft cheese.

 


Kaynak  / Source
 Berfend BER
Fotoğraf / Photos
- Pleasure Palate





Kanada Mutfağı / Canadian Cuisine


Berfend BER - Kanada, Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyinde yer alan ülkedir. Güneyde ve kuzeybatıda ABD, batıda Büyük Okyanus, doğuda Atlas Okyanusu, kuzeyde Kuzey Kutup Denizi ile çevrilidir. Kanada dünyanın en büyük ikinci ülkesidir. Ülkenin tamamında kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Özellikle kuzey kesimler aylarca kar altında kalır. Yazları ise sadece doğu ve batı sahil kesimleri 20°C ve yukarısını görebilmektedir. Ülkede dört değişik mevsim de yaşanmaktadır.

Turna Balığı
Geleneksel Kanada mutfağı, sebze ve tahıldan çok  yerli av eti ve deniz ürünlerine dayanır. Bizon, karibu ve Kanada geyiği, domuz, sığır ve buffalo eti tüketilir. Balık çeşitleri ve haşlanmış veya ızgara ıstakoz ile istiridye tüketimi yaygındır.  Özellikle beyaz balık, göl balığı, turna balığı tercihtir.

İstiridyeler
Kanada’da çok kaliteli peynirler, özellikle de çedar üretilir.

Kanada'da beslenme alışkanlığı, buna bağlı olarak yemek çeşitliliği büyük ölçüde bölgeye göre değişim gösterir. Genel olarak, Kanada mutfağında  kuvvetli İngiliz etkilerini görmek ile birlikte   Amerikan etkileri de  vardır. Ayrıca  Fransız bölgelerinde de  Fransız mutfağının tüm güzellikleriyle karşılaşılır. Fransız bezelye çorbası, tourtières (etli börek), poutine (soslu ve lor peynirli patates kızartması), rapie pie (tüm nişastası alınmış, hamur kıvamında patates rendesiyle kaplanmış bir çeşit etli börek) gibi lezzetler. Ontario ve Waterloo bölgeleri ağırlıklı olarak Alman etkisi,  Kanada'nın Batı illerinde, yine güçlü Alman etkisini görmekle birlikte İngiliz, Ukrayna, İtalyan, İskandinav ve Polonya mutfaklarının  etkilerine sahiptir. Kanada'da  Çin yemekleri taleple geniş bir çeşitlilik içersinde tüketilmektedir.

Putin
Quebec bölgesinde ,putın denilen patatesten yapılan yiyecekleri mevcuttur,kendi yörelerine ait bir peynir türüyle ,et suyu karıştırılarak kaynatılır ve kızartılan patatesin üstüne dökülüp servis edilir.

Kanadalılar günde üç öğün yemek yerler.

Kahvaltıda tahıl ve hamur işlerinin yanında  meyve suyu, çay, kahve, sıcak çikolata içilir.Ayrıca sabah kahvaltılarında yedikleri kendilerine özgü bir reçelleri vardır. Bu reçel Kanada'da yetişen bir çam ağacından elde edilen bir Nepul şuruptur,reçel olarak sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir.

Öğle öğünlerinde  birçok Kanada'lı çorba ya da bir sandviç tercih eder.

Akşam yemeği genellikle bölgeye göre değişim gösterir  ancak domuz, tavuk, deniz ürünleri ya da sığır eti çeşitliliğinde yemeklerden oluşur.

Geleneksel günlere çok önem veren Kanada insanı, böylesi günlerde ziyafet sofrasını da çok özel yemek çeşitleri ile donatıyor. Bu yemekler daha çok "pea soup", "cipaille and sugar pie", "braised rabbit" ve "roast partnige" tır.

Ulusal içecekleri çavdar viskisidir.



  Canadian  Cuisine

Jiggs dinner
In the late 1400's, England and France had fierce battles over who would have the privilege of colonizing Canada. John Cabot, an English explorer, landed in Newfoundland in 1497. It wasn't until 1534 that Jacques Cartier began to explore Canada for France. Just as Canada was split in two, the cuisine of the country was as well.
You can still find a mixture of the colonial influences in many parts of Canada. For instance, the language of most Canadians is English, but when you visit Quebec, the language is still French. This is just one of the many differences you will find in the many regions of Canada.


Traditional Canadian Food ; The foods in Canada differ greatly depending on the region. In general, much of the traditional Canadian cuisine has strong British influences, but there are also American influences as well. These elements fluctuate depending on the season. French regions of Canada have very strong French influences in their foods. The foods commonly found in Canada include wild game and baked foods. Western provinces of Canada have strong German, British, Ukrainian, Italian, Scandinavian and Polish influences in their foods, while the region of Ontario and Waterloo feature a predominantly German influence. There is also a wide variety of Chinese food in Canada. Much like Americans, Canadians have three meals daily and have a breakfast of fruit juice, tea, coffee, hot chocolate, pastries and cold cereal. Lunch is around noon and many Canadians choose to have soup or a sandwich.
Dinner often depends on the region, but it might consist of pork, chicken, seafood or beef. Many Canadians serve gravy with potatoes prepared in a variety of ways.

Beans and toast - This is a simple meal of baked beans served with toasted bread.
Nanaimo bar - This Canadian dessert is named after the city of Nanaimo, British Columbia. It is made up of a layer of wafer crumb and is topped with icing after which it is smothered in chocolate.


Tourtiere
Tourtiere - Originally from Quebec, this meat pie is made of beef, veal or pork.
Figgy duff - This is a pudding found in Newfoundland. It is most often made of flour, sugar, raisins, molasses and butter and is then boiled in a bag.
Butter tarts - These sweets have filling made of eggs, butter and sugar, with pecans and raisins added for additional flavor.
Flipper pie - This is a Canadian meat pie made from the flippers of harp seals.
Oreilles de crisse - This dish is from Quebec and is made of pork jowls that have been deep fried and topped with maple syrup.
Poutine - This Canadian favorite is made up of cheese curds and gravy topped over fries.
Jiggs dinner - This is a very traditional meal. It is made of boiled potatoes, carrots, pickled salt beef, turnip, cabbage, dressing, bread pudding and cooked beef roast, chicken or turkey.
Montreal smoked meat sandwich - This favorite is served with pickles, coleslaw and potato chips.




Caesar - This is a commonly enjoyed cocktail that is made out of clamato juice, Tabasco sauce, Worcestershire sauce and vodka.
Canadian whisky - A whisky made in Canada.
Yukon Jack - This is a whisky based liqueur that is made in Canada.

 


Kaynak  / Source
worldwidewebawards.net
- Berfend BER
Fotoğraf / Photos
- Karma Tshering





Peru Mutfağı / Peruvian Cuisine


Berfend BER - Peru, Güney Amerika'nın batısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la çevrilidir. Geniş bir iklim skalasına sahiptir. Okyanus boyunca yağışlı Tropikal iklim görülür. İç kesimlerdeki dağlık (And Dağları) kesimlerde ılıman ve neispeten kuru bir iklim hakimdir. Amazon ormanlarının olduğu bölgelerde ise yağışlı amazon iklim görülür.

Peru mutfağı oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Ülkeyi uzun süre işgal altında tutan İspanyollardan ve Amerikan yerlilerinin mutfağının temel oluşturduğu mutfakta Asya ve Afrika mutfağından etkiler de görmek mümkündür. Zengin iklim koşullarının tarımsal ürün çeşitliliğini getirmesiyle, ülke mutfağında pek çok malzeme başarılı bir şekilde kullanılır. Deniz mahsulleri de ülke mutfağında büyük önem taşır. Peru mutfağının dünyada  en tanınan yemeği de " Ceviche " adlı deniz mahsülü yemeğidir.


Ceviche, Limon veya laym (yeşil limon) suyu içinde marine edilerek bir nevi ‘pişirilen' çiğ balık yemeğidir. Ahtapottan yapılan ceviche de oldukça yaygındır. Yerli halk, denizden gelen ucuz ve bol bir gıda olan balık türlerini en kolay ‘pişirme' yöntemi olan asit içinde turşu gibi oldurmak tekniğini çok eskiden keşfetmişlerdir. Ancak İnka yerlileri bu yemeği hazırlarken limon veya laym değil, adına ‘tumbo' adı verilen bir meyvenin suyunu kullanırlarmış. Birer Akdeniz ürünü olan limon ve laym ise buralara İspanyollar tarafından getirildiğinden bunlar, giderek cevichenin hazırlanışında en temel malzeme halini almıştır.

Cevicheleri, geleneksel olarak üzerlerine ince ve uzun kıyılmış kuru soğan ile  servis edilir. İçlerinde mutlaka adına aji denen acı biber halkaları da yer alır. Servis edilirken yanında bir dilim haşlanmış patates ve  çok iri taneleri olan haşlanmış mısır konulur. Ancak son yıllarda cevichelere daha hafif bir alternatif olarak " tiradito"  denilen bir çeşiti  çıkmıştır. Daha ince kesilmiş çiğ balık dilimlerinin, soğansız ve acısız hazırlanmış halidir.
Levrek ve karides " Ceviche "
Malzemeler:
* 1/2 kg iri taze karides, temizlenip ayıklanmış * 1 kg kılçıksız derisiz beyaz etli taze balık, iri küpler halinde kesilmiş * 1 kırmızı soğan, çok ince kıyılmış * Varsa, 2 cm taze zencefil, soyulup dövülmüş * 1 diş dövülmüş sarımsak * 1/4 acı biber, çok ince halkalar halinde kesilmiş * Tuz ve taze çekilmiş karabiber * 5 limonun suyu * 5 laym (yeşil limon) suyu * 1 demet taze kişniş, kıyılmış * Biraz haşlanmış mısır tanesi.
Yapılışı:
Bir tencerede tuzlu bir su hazırlayıp kaynatın. Bir kenarda da buzlu su olan bir tas hazırlayın.
Karidesleri sıcak suya batırıp 30 saniye bekletin ve hemen delikli bir kepçeyle alıp buzlu suyun içine atın. Karidesleri bir cam kase içinde çiğ balık küpleri, soğan, zencefil, sarımsak, acı biber, tuz ve karabiber ile karıştırıp ağzını streçle kapayıp buzdolabında 1-2 saat bekletin.
Daha sonra limon ve laym sularını da ekleyip karıştırın ve buzdolabında bir saat daha bekletin. 
Üstlerine kişnişleri serpip, yanında haşlanmış mısır ile birlikte başlangıç yemeği veya meze olarak servis edin. Dilerseniz sadece limon suyu kullanabilirsiniz.
Tabağın dibinde kalan sıvıya ‘kaplan sütü' deniyor ve bardağa boşaltıp içilebiliyor.

Diğer  Peru Yemekleri 


Anticucho (şişte ızgara sığır kalbi), Arroz con Pollo (tavuklu pilav) ve Arroz con Pato (ördekli pilav) Ají de gallina (hafif acılı, kremli Chili-soslu tavuk eti), Rocoto Relleno (sığır eti ile doldurulumuş paprika biberi), Estofado (et, patates, mısır ve havuç ile yapılan acı peynir-paprika soslu güveç), Papa a la huancaina (acılı peynir soslu patates dilimleri), Carapulcra (kurutulmuş patates ve etten güveç) Albondigas (et topları), Pachamanca (Quechua „güveç“, toprak güveçte hazırlanmış et ve sebze), Chicharrón de Chancho (kalın yağ derisi olan kavrulmuş domuz eti), Lomo Saltado (soğan ve paprika ile kızartılmış sığır dilimleri ), Chupe de Camarones (karides, patates ve sebzeli çorba), Sopa a la Criolla (ülkeye özgü et parçalı makarna çorbası), Tacacho (domuz yağı ve haşlanmış muzdan yapılmış köfte), Choclo con queso (haşlanmış, peynirli mısır koçanı), Cuy Chactado (kızartılmış hintdomuzu)

Yeni Peru Mutfağı " Novandinas "

Yeni mutfak akımı (nouvelle cuisine peruvienne). Lima'da son yıllarda arka arkaya açılan ünlü yemek okullarında yetişen şefler bu yeni akımı oluşturuyorlar. Şehirde tam 20 farklı yemek okulu var.


 Peruvian Cuisine



The first inhabitants of Peru are believed to have migrated from Asia around 6000 B.C. These early nomadic (roaming) tribesmen relied on the hunting of animals and the gathering of fruits and plants to survive. By 5000 B.C. , small communities were established and the early cultivation of cotton, chili peppers, beans, squash, and maize (similar to corn) began. Most of the early settlers lived near the coast, where the wet climate allowed for planted seeds to grow.

" One of the world's most popular vegetables, papas (potatoes), were first grown in Peru. The earliest remains of potatoes have been discovered at archeological sites in southern and eastern Peru, dating as far back as 400 B.C. However, it was not until the 1400s that Europeans first came in contact with the potato. They took the vegetable back to Europe, where it was slow to gain acceptance. Europe now cultivates the largest number of potatoes, but Peru continues to produce the largest potato varieties and has been referred to as the "Potato Capital of the World." Potatoes were not the only vegetable in ancient Peru, however. Avocado pits have been discovered buried with mummies dating as far back as 750 B.C. "

Similar to other cultures, Peruvian dishes are a rich combination of several influences, including Spanish and Chinese cuisine combined with traditional ingredients originating from Peru. Traditionally, Peruvian dishes include rice or potatoes (after all, Peru grows 4000 types of potatoes ) combined with different types of proteins like lamb, chicken, fish or pork. Depending on the region, dishes may include locally grown peppers, including the yellow aji or red rocoto variety.
Ceviche - Ceviche is a simple dish typically made from fresh raw local fish or any form of seafood which are marinated with the use of citrus juices like lime or lemon.





Chupe de Camarones (Shrimp Cioppino) - This traditional dish is stock soup of crayfish mixed with potatoes, chilli pepper and milk.

Papas a la huanciana (huancayo-style Potatoes) - Its a simple dish made of potatoes boiled, sliced and served on a lettuce leaf. It is then topped with a hearty serving of spicy cheese.

Pollo a la Brasa (Grilled chicken or roaster chicken) - Pollo a la Brasa is a classic Peruvian rotisserie-style chicken that’s quite flavorful.

Anticuchos - Anticuchos is food very popular in the streets of Peru, which is where Miro has tasted it. In essence, it’s marinated grilled beef hearts served on a stick.

Lomo Saltado - Lomo Saltado can be found in every region throughout the country. It is a platter with sautéed onions, tomatoes and beef served with either french fries or rice, or sometimes both. Lomo Saltado a fusion of Chinese and Peruvian flavors, which in Peru is referred to as “Chifa” cousine.

Cuy Chactado - Cuy is another traditional dish This dish is a guinea pig which I suspect tastes EXACTLY like chicken or rabbit. It’s usually offered barbecued or baked and served with hot sauce. It’s traditionally served on special occasions here in Peru. 


Kaynak  / Source
- Berfend BER
- foodbycountry.com
- Arman KIRIM - Hürriyet

Fotoğraflar / Photos 
Hanower
- Cyberespia.



Arjantin Mutfağı / Argentinian Cuisine


Berfend BER -Güney Amerika'nın güney kısmında yer alır. Ülkenin doğu kıyısı boyunca Atlas Okyanusu uzanmaktadır. Batısında ve Şili, kuzeyinde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğusunda Brezilya ve Uruguay bulunmaktadır. Arjantin'in kuzey kısmında tropikal iklimin etkileri görülmektedir. Kuzeyden güneye inildikçe sıcaklıklar azalır. Ülke ikliminin genel özelliği kurak olmasıdır.Geniş çayırları sayesinde hayvancılık oldukça gelişmiştir.


Dünyanın en çok sığır eti üreten ülkesi Arjantin'dir. Bu nedenle Arjantin Mutfağı ete dayalı bir mutfaktır.  Bu onların tarihinden gelir.


Geçmişten günümüze kadar Arjantin insanı  hayvancılıkla uğraşmış ve ana besin maddesi olarak da hep et tüketmişlerdir.
" Arjantin'de yeme alışkanlığı 4 ana bölgeye göre değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik mutfağın temel besin maddesi olan et dışındaki besin maddelerinde ortaya çıkar. Ayrıca Arjantin halkı İspanyol, Yahudi, Fransız, İtalyan, Alman göçmenlerinden ve yerlilerinden oluşmuştur. Bu farklı kültürler doğal olarak yerel kültürü fazlasıyla etkilemiştir. "

Kuzey Arjantin'de mutfak tahıl ile ete dayanır. Ama bu bölgede sığır eti yerine keçi eti tüketilir. Güney'de ise geniş besicilik ortamında sığır eti ve av etleri yenir. En ünlü aşçıların yetiştiği bu bölgede mutfak çok gelişmiş ve rafinedir.

" Arjantinliler çok fazla ekmek tüketmezler. Genelde pirinç ve patates yerler. Bunlar ekmeğin yerini almaz sadece tamamlar. "

Arjantinliler tatlıyı çok severler.  Öğle ve akşam yemeklerinde et, pirinç, patates ve taze sebze tüketirken bu yemekler genellikle tatlı ile biter. Bu, genellikle sütlü tatlılar, kremalı tatlılardır. Bu tatlılarda çok reçel veya marmelat kullanırlar. Arjantinliler sütle hazırladıkları tatlılarına "dulce de leche" "sütlü tatlı" derler. Bu tatlılar dünyanın en lezzetli ve değişik sütlü tatlılarıdır.



Arjantinliler kendilerine özgü "yeşil çay" içerler. "Mate" denilen yeşil çay diğer çaylar gibi kaynamış sıcak su ile hazırlanır. Bu çayla ilgili felsefik bir yaklaşım da vardır. Arjantin'de bir eve konuk gittiğiniz zaman size bu çayı ikram ederler. Bu çay dostluğun ve paylaşımın simgesidir.

" Arjantinlilerin dünyaca ünlü kırmızı ve beyaz şarapları vardır. Genelde ülke halkı yemeklerinde şarap içer. Dünyanın en büyük 5. üreticisi konumundaki Arjantin'de bağcılık ve şarap ilk olarak 16. yüzyılda görülmüştür. "


Arjantinlilerin sabah kahvaltısı çok hafiftir. Genellikle çay, kahve, süt veya kendilerine özgü içeceklerden birini içerler. Croissant yani ay çöreği, ekmek, tereyağı ve reçel yerler. Arjantin'de en önemli iki öğün öğle yemeği ve akşam yemeğidir. Yukarıda da ifade ettiğim gibi, öğle ve akşam yemeklerinde çok et, pirinç, patates ve taze sebze tüketirler. Bu yemekler genellikle sütlü bir tatlı ile biter. Arjantin halkı tıpkı İngilizler gibi akşamüstü saat beşte de mutlaka çay içip, sandviç veya kek türü bir şeyler yer.



 Argentinian Cuisine



Argentina is highly influenced by Europe, and reflects this in its cuisine. In general you will find that the food here is generally a variation of Mediterranean cooking, with a large emphasis on the products that are easily grown in the area, namely beef cattle and wheat.
Some of the world's best beef comes from Argentina. The country is famous for its grass fed cattle and the gauchos who work the open range raising these animals. The meat is normally eaten with very little seasoning, using only salt to bring out the flavor of the beef. All parts of the cow are eaten, nothing going to waste. The most traditional way to eat meat in Argentina is the asado, or barbecue. Beef however is not the only meat here. It is common to have an entire body of a lamb cooked over the outdoor camp fire.



Traditional Argentine food, known as Criolla tends to consist of large grills and barbecues called 'asados' or 'parillas' on which copious amounts of meat (primarily beef), chorizo, kidney and morcilla (black pudding) are flung. Criolla food is also particularly hot on tasty, filling stews like Locro (pork, white bean and sweetcorn stew) or variations of the same idea like Carbonado (beef with fresh veg, apples and peaches) or Cazuela Gaucho (with chicken and pumpkin). Popular snacks include humitas (sweetcorn patties), empanadas (yummy pastries stuffed with anything from minced meat to chicken to cheese and ham) or tamales (cornmeal tortillas normally filled with meat). Matambre relleno (stuffed rolled beef) and sandwiches de miga (white bread ham and cheese sandwiches with no crusts) are other popular choices.




The most common sweet is Dulce de Leche, made from heating sugar and milk which makes a caramel type sauce. The Argentines wack it on bread, biscuits, in cakes and it is also a very popular ice cream flavour.

The huge European influence in Argentina is clearly visible in the food. The Spanish have made paella, traditional stews, churros and alfajores (pastries with dulce de leche and chocolate) staples in Argentine cooking. Similarly, the German influence threw medialunas (croissants) and even sauerkraut (renamed chukrut) into the mix. In the southern Patagonian community of Chubut there is also a long tradition of Welsh inhabitants who have introduced traditional tea drinking and scone eating!

However, instead of reproducing the foods from other countries to the dot, there is often an interesting Argentine touch added to traditional dishes. For example, typically Italian food like pasta and pizza is widely available and extremely popular in Argentina but the pizzas are generally calzone-like and very filling whilst the pastas are doused in thick sauces more resemblant of stew than a light Italian sauce.

Argentina eating habits usually involve a light breakfast and a light dinner (at around 10pm) and the main meal is at lunch time which is often a big social event. 


Kaynak  / Source
- Berfend BER
- whatargentina.com
- Lezzet Sırrı
Fotoğraflar / Photos 
- Marcelo Monser
- Traveler Foodie