Sayfalar

Ayvalık Mutfağı / Ayvalık Cuisine

Kabak Çiçeği Dolması   -          
Kuzeyden güneye doğru inerken duraklayacağımız ilk yöre Ayvalık.  aslında Balıkesir’in bir ilçesi olmasına rağmen, Ege Denizi kıyısında yer almasından ötürü Egeli sayılan bir mutfaktır, Ayvalık mutfağı.

Ege mutfağının tipik bir temsilcisi sayılabilecek Ayvalık mutfağını çeşitli otlar, sebzeler, balık ve deniz ürünleri şekillendirir.

Sıcak Ot tabağı

Ayvalık zengin balık çeşidiyle sofraları şenlendirmektedir.Papalina, adabeyi, mercan, mezgit,barbun, çupra, lüfer, uskumru, levrek, sargoz ve istavrit Ayvalıkta bulunan başlıca balıklardır.Bu balıklardan özellikle papalina yöreye has bir balıktır. Sardalya yavrusuna Ayvalık ve Cunda Adası’nda Papalina deniyor,.

Balıkçı                                               Sardalya Kuşu

Kaşarlı Kalamar                                               İstiridye Tarak


Ege Denizi Ayvalık, Çanakkale, Gelibolu’da çokca görünen bu leziz balığın tam mevsimi Haziran ayı sonlarında başlayıp Ağustos ayına dek sürüyor.  Edremit Körfezinde bulunuyor ve unlanıp yağda kızartılan papalina tavaya Ege otlu sofraların vazgeçilmezi olarak Temmuz ayında sıkça rastlanıyor. Gelibolu başta olmak üzere Altınoluk, Altınova, Bozcaada, Çanakkale sardalye balıklarını ya olduğu gibi denizden çıktığı gibi odun ömürü üzerinde ızgara yapıyor, içini pullu derisini yerken temizliyor, ya da içini temizleyip, pullarını sıyırıp, yıkayıp, yağladıktan sonra ızgaraya koyup pişiriliyor.

         Peynirli  Sardalya                               Sardalya Köftesi ve İzvinya Salatası

Bir de sardalyenin asma yaprağına sarılarak pişirim şekli var. Bu yöntemde sardalyenin yağlandığı, lezzetlendiği zamana rastlayan aylarda asma yaprakları da gelişmiş oluyor. Sapını kestiğimiz her bir yaprağa, temizlenmiş bir sardalyeyi dolma sarar gibi sarıp, ızgaraya koyuyoruz. Burada balık direk ateşi görmeden, yanmadan yavaş yavaş kendi yağı ile pişerken, asma yaprağının kokusunu bünyesine transfer ediyor. Pişen sardalyeler yaprağını açılarak yeniyor.

Gene Ayvalık’a özgü bir başka lezzet de kış aylarında daha da lezzetli olan deniz kestanesi yumurtaları.
Deniz kestanelerinin dişileri profesyonel balıkçılar tarafından toplanırken, yavruların toplanmamasına özellikle dikkat ediliyor. Ayrıca rüzgarlı günlerde dağılan kestane yumurtasının, deniz durgunlaştıktan birkaç gün sonra toplanmasının daha uygun olduğu belirtiliyor. Çocukluğumuzun korkulu rüyası deniz kestaneleri zeytinyağı ve limonla aslında tadına doyum olmayacak bir lezzet.

Ayvalık’ın bir diğer özelliği de yaygın olarak tüketilen Sepet, Mihaliç ve Lor peynirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’dakinden farklı bir teknikle üretilen Teneke Tulumudur. Özellikle Cunda Adası’nın meşhur Lor Tatlısı da lor peynirinden yapılır.


Cunda Adası Ayvalık’ın kıyısında, deniz mahsulleriyle yapılan yemekleriyle ünlü 2000 nüfuslu bir ada. Zamanında işgalcilere karşı direnişinden ötürü adaya Ali Çetinkaya’nın ismi verilerek Ali Bey Adası olarak anılmaya başlanmış, ancak adanın bugün bilinen ve kullanılan ismi Cunda.

Cunda Adası’nda sabah kahvaltısı adanın meşhur tostuyla başlıyor. Bu tost adaya özgü ekmeklerle yapıldığından oldukça lezzetli. Adanın meşhur deniz ürünleriyle yapılan yemeklerinin başında Kaşarlı Kidonya geliyor.

Kaşarlı Kidonya                                               Kalamar Dolması

Yufkaya Sarılmış Kalamar                                               Yengeç Kroket

Ayvalık’a ismini veren Kidonya aslında bir midye türü ve Türkçe’de ayva anlamına geliyor.

Diğer bir kabuklu deniz canlısı Akivadis de bir tür midye. Sarımsak, beyaz şarap ve zeytinyağıyla pişiriliyor. Yabani otlar ve sebzelerle yapılan deniz mahsulleri yemekleri de Cunda’ya özgü lezzetlerden: Ahtapotlu Akkız (Akkız şevketi bostan otunun adadaki adı), Arapsaçlı sübye, Enginarlı Karides, Kalamar Dolması ve Ahtapot Köftesi…


Yemeğin üzerine de meşhur Lor Tatlısı, çifte kavrulmuş lokma ya da Ahtapot Tatlısı adanın vazgeçilmezlerinden.
_________________________________
_________________________________

Ayvalık ta yaşamakta olan Mübadillerin kendi evlerinde hazırladığı 14 adet zeytinyağlı yemeğin yapılırken çekilmiş video görüntülü anlatımı, Ahmet Yorulmaz ile hayatı ve Ayvalık hakkında röportajlar yer aldığı ‘Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz’ adlı kitap tarlakuşu yayınlarından çıkmıştır... devamı



Tarlakuşu Yayınları (12/2011)
156 sayfa - / 156 page
Türkçe / Turkish
Türk Mutfağı / Turkish Cuisine
_________________________________

Osmanlı MutfağıCibalikapı Balıkçısı
_________________________________


Kaynak :
Balıkesir İl ve Kültür Turizm
Ayna Cunda - Tuz ve Karabiber-Dünyayı gezen Salyangoz
 İzmir cvb
Löplöpçüler
_________________________________



The Black Sea Cuisine Gaziantep Cuisine
_________________________________







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder