Sayfalar

Arjantin Mutfağı / Argentinian Cuisine


Berfend BER -Güney Amerika'nın güney kısmında yer alır. Ülkenin doğu kıyısı boyunca Atlas Okyanusu uzanmaktadır. Batısında ve Şili, kuzeyinde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğusunda Brezilya ve Uruguay bulunmaktadır. Arjantin'in kuzey kısmında tropikal iklimin etkileri görülmektedir. Kuzeyden güneye inildikçe sıcaklıklar azalır. Ülke ikliminin genel özelliği kurak olmasıdır.Geniş çayırları sayesinde hayvancılık oldukça gelişmiştir.


Dünyanın en çok sığır eti üreten ülkesi Arjantin'dir. Bu nedenle Arjantin Mutfağı ete dayalı bir mutfaktır.  Bu onların tarihinden gelir.


Geçmişten günümüze kadar Arjantin insanı  hayvancılıkla uğraşmış ve ana besin maddesi olarak da hep et tüketmişlerdir.
" Arjantin'de yeme alışkanlığı 4 ana bölgeye göre değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik mutfağın temel besin maddesi olan et dışındaki besin maddelerinde ortaya çıkar. Ayrıca Arjantin halkı İspanyol, Yahudi, Fransız, İtalyan, Alman göçmenlerinden ve yerlilerinden oluşmuştur. Bu farklı kültürler doğal olarak yerel kültürü fazlasıyla etkilemiştir. "

Kuzey Arjantin'de mutfak tahıl ile ete dayanır. Ama bu bölgede sığır eti yerine keçi eti tüketilir. Güney'de ise geniş besicilik ortamında sığır eti ve av etleri yenir. En ünlü aşçıların yetiştiği bu bölgede mutfak çok gelişmiş ve rafinedir.

" Arjantinliler çok fazla ekmek tüketmezler. Genelde pirinç ve patates yerler. Bunlar ekmeğin yerini almaz sadece tamamlar. "

Arjantinliler tatlıyı çok severler.  Öğle ve akşam yemeklerinde et, pirinç, patates ve taze sebze tüketirken bu yemekler genellikle tatlı ile biter. Bu, genellikle sütlü tatlılar, kremalı tatlılardır. Bu tatlılarda çok reçel veya marmelat kullanırlar. Arjantinliler sütle hazırladıkları tatlılarına "dulce de leche" "sütlü tatlı" derler. Bu tatlılar dünyanın en lezzetli ve değişik sütlü tatlılarıdır.



Arjantinliler kendilerine özgü "yeşil çay" içerler. "Mate" denilen yeşil çay diğer çaylar gibi kaynamış sıcak su ile hazırlanır. Bu çayla ilgili felsefik bir yaklaşım da vardır. Arjantin'de bir eve konuk gittiğiniz zaman size bu çayı ikram ederler. Bu çay dostluğun ve paylaşımın simgesidir.

" Arjantinlilerin dünyaca ünlü kırmızı ve beyaz şarapları vardır. Genelde ülke halkı yemeklerinde şarap içer. Dünyanın en büyük 5. üreticisi konumundaki Arjantin'de bağcılık ve şarap ilk olarak 16. yüzyılda görülmüştür. "


Arjantinlilerin sabah kahvaltısı çok hafiftir. Genellikle çay, kahve, süt veya kendilerine özgü içeceklerden birini içerler. Croissant yani ay çöreği, ekmek, tereyağı ve reçel yerler. Arjantin'de en önemli iki öğün öğle yemeği ve akşam yemeğidir. Yukarıda da ifade ettiğim gibi, öğle ve akşam yemeklerinde çok et, pirinç, patates ve taze sebze tüketirler. Bu yemekler genellikle sütlü bir tatlı ile biter. Arjantin halkı tıpkı İngilizler gibi akşamüstü saat beşte de mutlaka çay içip, sandviç veya kek türü bir şeyler yer.



 Argentinian Cuisine



Argentina is highly influenced by Europe, and reflects this in its cuisine. In general you will find that the food here is generally a variation of Mediterranean cooking, with a large emphasis on the products that are easily grown in the area, namely beef cattle and wheat.
Some of the world's best beef comes from Argentina. The country is famous for its grass fed cattle and the gauchos who work the open range raising these animals. The meat is normally eaten with very little seasoning, using only salt to bring out the flavor of the beef. All parts of the cow are eaten, nothing going to waste. The most traditional way to eat meat in Argentina is the asado, or barbecue. Beef however is not the only meat here. It is common to have an entire body of a lamb cooked over the outdoor camp fire.



Traditional Argentine food, known as Criolla tends to consist of large grills and barbecues called 'asados' or 'parillas' on which copious amounts of meat (primarily beef), chorizo, kidney and morcilla (black pudding) are flung. Criolla food is also particularly hot on tasty, filling stews like Locro (pork, white bean and sweetcorn stew) or variations of the same idea like Carbonado (beef with fresh veg, apples and peaches) or Cazuela Gaucho (with chicken and pumpkin). Popular snacks include humitas (sweetcorn patties), empanadas (yummy pastries stuffed with anything from minced meat to chicken to cheese and ham) or tamales (cornmeal tortillas normally filled with meat). Matambre relleno (stuffed rolled beef) and sandwiches de miga (white bread ham and cheese sandwiches with no crusts) are other popular choices.




The most common sweet is Dulce de Leche, made from heating sugar and milk which makes a caramel type sauce. The Argentines wack it on bread, biscuits, in cakes and it is also a very popular ice cream flavour.

The huge European influence in Argentina is clearly visible in the food. The Spanish have made paella, traditional stews, churros and alfajores (pastries with dulce de leche and chocolate) staples in Argentine cooking. Similarly, the German influence threw medialunas (croissants) and even sauerkraut (renamed chukrut) into the mix. In the southern Patagonian community of Chubut there is also a long tradition of Welsh inhabitants who have introduced traditional tea drinking and scone eating!

However, instead of reproducing the foods from other countries to the dot, there is often an interesting Argentine touch added to traditional dishes. For example, typically Italian food like pasta and pizza is widely available and extremely popular in Argentina but the pizzas are generally calzone-like and very filling whilst the pastas are doused in thick sauces more resemblant of stew than a light Italian sauce.

Argentina eating habits usually involve a light breakfast and a light dinner (at around 10pm) and the main meal is at lunch time which is often a big social event. 


Kaynak  / Source
- Berfend BER
- whatargentina.com
- Lezzet Sırrı
Fotoğraflar / Photos 
- Marcelo Monser
- Traveler Foodie





1 yorum:

  1. Bu bilgilere nereden hangi kaynağı göstererek ulaşabilirim acaba? Gastronomi yüksek lisans öğrencisiyim ancak uygun kitap yahut makale bulamamaktayım.ve akademik bir kaynak göstermeliyim.
    Şimdiden ilgi ve yardımlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil