Sayfalar

Zonguldak Mutfağı / Zonguldak Cuisine

Ereğli Pidesi /   Turkish  " Eregli Pide " -
Yöre mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerindedir. Zonguldak ormanlarında belki dünyanın en lezzetli kestanesi "kuzu kestanesi" yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak "tuzlama" bütün olarak fırında kavrulmasıyla "kavşak", çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır. 

Kestanenin yanı sıra yörenin kestane balı da çok özel bir tattır. Koyu renkli ve tadı acımsı olan bu bal cinsi zengin içeriği nedeniyle gençlik iksiri olarak adlandırılır. Zonguldak ve çevresindeki ormanlık arazide kestanenin yanı sıra kızılcık, böğürtlen, muşmula, kuşburnu, fesleğen, defne, dağ çileği ve karayemiş yetişir.

Görüldüğü üzere yöre halkı ormanın bu zengin tatlarından sofralarında bolca yararlanır. Özellikle de Karadeniz Ereğli’de Osmanlı döneminde de itibar görmüş adını da buradan alan kokulu ve son derece lezzetli Osmanlı çileği yetişir. Sofralarda un ve mısır unundan yapılan yiyecekler yöre mutfağının temel taşlarındandır. Ovmaç, kesme, pumpum ve öğre çorbası, hüpbülü şalgam yemeği, cimcük makarna, gırtıl, beddam mancar, sirkeli bambam, çükündür mancarı, tıntış, laylanga, hodan kavurması, unlu gulu gulu, kirli ayşe, merdane tatlısı ve güccek yörenin özgün tatlarındandır.

Kırsal kesimde kahvaltı genellikle “kuşluk vakti”nde yapılır. Sabahları yüksek kalorili yiyeceklerle güçlü şekilde beslenildiğinden (tarhana ya da uğmaç çorbası, pekmez, reçel, ceviz, süt, peynir), öğle yemeği pek yenmez. Akşam yemekleri çorba, sebze, etli yiyecek ya da börek, makarna gibi unlu yiyeceklerden oluşur.
Kırsal yerleşimlerde genel olarak yapraklı sebzelere mancar (pancar), taneli sebzelere bakla, mutfak alanına aşevi, yiyeceklerin saklandığı yere de kiler denir. Yemekler tüm aile bireyleriyle bir arada aşevinde yenir. Yere sofra bezi serilir, üstüne sofra (tahtadan yuvarlak ayaklı tabla) konur ve genellikle aynı kaptan yenir.

Zonguldak Yöre Yemekleri 

Yöre mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerinden yapılan yemek türlerinden börek, su böreği, kabaklı börek, tatlı, bazlama, cizleme, gözleme (Kdz. Ereğli ve Alaplı’da kabaklı gözleme), kömeç ekmeği, pide türleri, tarhana çorbası, uğmaç çorbası (buğday unundan sütlü, sütsüz, naneli), göce çorbası (dövülmüş mısır kırıklarından), mısır unundan malay ve tintiş çorbası hemen hemen ilin tüm yörelerinde bilinmekte ve tüketilmektedir.

Kdz. Ereğli’de Ereğli pidesi, Ereğli keşi, pide makarnası, Devrek’te asma yaprağından küçük küçük sarılan ve sıcak yenen etli yaprak sarması ve zeytinyağlı yaprak sarması, cevizli ev makarnası, çörek, kömeç (cevizli ekmek), simit, kanlıca ve sarı kız mantarından yapılan mantarlı börek, kaz ciğeri ve yağından yapılan börek, beyaz baklava, hoşmerim (hoş mulayim), saraylı kabak tatlısı, Beycuma’da büryan (kuyu) kebabı, Çaycuma’da yoğurt (özellikle manda yoğurdu), soğan dolması, baklalı mancar, Alpalı’da kiren çorbası, koltuk yemeği, kabak gözlemesi, yedi türlü sebzeden yapılan mancar yemeği yöreyle özdeşleşmiş yemeklerdir.

Uğmaç Çorbası
Malzemesi
6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 su bardağı su, tuz.
Yapılışı
Un iki bardak su ile iyice ovulur. Tel tel dökülmesi sağlanır. Bir bardak su, bir miktar tuz atılarak kaynatılır. Kaynamakta olan suya un karıştırılarak atılır, pişinceye kadar kaynatılır. İçine süt ilave edilir, tuzu kontrol edilir. Servis sıcak yapılır. İstenirse, üzerine nane serilebilir.

Cevizli Dolma
Malzemesi
250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, kimyon, maydanoz 1 fincan sıvı yağ, yatırım ekmek kaşığı salça.
Yapılışı
Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça konur. Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır. Kaynamış olan bu harç, bulgurun üzerine dökülür ve kabarması beklenir. İçine dökülmüş ceviz, tuz, baharat ve maydanoz konulup karıştırılır. .

Yaprak Sarma
Malzemesi
300 gr. Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 1.5 su bardağı pirinç, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, dere otu, yeteri kadar margarin 2 adet domates ya da 1 çorba kaşığı salça, taze ya da salamura üzüm yaprağı.
Yapılışı
Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz küçük küçük doğranır (kıyılır), içine kıyma,pirinç,tuz, karabiber ve yarım çay bardağı sıvı yağ konur karıştırılır. Elde edilen dolma içi üzüm yaprağına sarılır. Sarılan dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve küçük olmasına özen gösterilir. Tencereye ya da güvece yerleştirilen sarmaların üzerine harcan suyu ve margarin konularak orta ateşte pişirilir. Pişen sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salça, kırmızı biber) gezdirilerek sıcak servis yapılır.

Malay
Ocakta kaynamakta olan su tenceresine yavaş yavaş mısır unu katılır ve sürekli karıştırılır. Elde edilen katı bulamaç yayvan kaplara kaşıkla küçük parçalar halinde dökülür. Üzerine süt şeker, 8toz şeker) dövülmüş ceviz kızdırılmış tereyağı ya da pekmez dökülerek tatlı malay; kıkırdak, dövülmüş ceviz, tereyağlı; küçük parçalar halinde doğranmış kavrulmuş kaz ciğeri, kaz yağı dökülür. Yörede ceviz bol olduğundan geçmişte cevizden elde edilen yağ ile tafta (yağı çıkarılan ezilmiş dövülmüş ceviz kırıkları) malayın üstüne dökülür.
_________________________________

Zonguldak Cuisine
_________________________________

Bazlama  / Bazlama Bread -

One can hardly get enough of the baby chestnuts growing in the forests of Zonguldak. In addition to its chestnuts, chestnut honey is also a delicacy quite unique to the region. A dark, bitterish concoction, this honey is known as an “elixir of youth” due to its rich content. In addition to chestnuts, the forested area in Zonguldak and its vicinity is populated by cranberry, blackberry, medlar, rosehip, basil, bay, wild strawberry, and wild cherry. The local population exploits these flavors in its cuisine to a considerable extent.

Particularly in Ereğli in the Black Sea region, there is a type of Ottoman strawberry that grew here, once regarded as highly delicious and named eponymously…. The building blocks of the local cuisine are made from wheat and corn flour. Ovmaç, kesme, pumpum, and öğre soup; hüpbülü beet dish, cimcük pasta, gırtıl, beddam mancar, vinegar bambam, çükündür mancar, tıntış, laylanga, hodan roast, flour gulu gulu, kirli ayşe, merdane dessert, and güccek are delicacies unique to the region.

Karadeniz Mutfağı / Black Sea Cuisine 
Kaynak :
_________________________________


Güney Doğu Anadolu Mutfağı / Southeastern Anatolian Cuisine   İç Anadolu Mutfağı / The Inner Anatolian Cuisine .
_________________________________




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder