Sayfalar

Elazığ Mutfağı / Elazıg Cuisine

Dolanger -
Tam bir efsaneler şehridir Elazığ. Çayda çıra halk oyununun doğuşundan Harput Kalesi’nin temelinin sütle karılan harçla atılmasına, şehri çevreleyen kayalıkların taş kesilmiş bir ejderha ve yavrusu olduğuna dek zengin bir söylence kültürü vardır Elazığ’da. Şehrin zenginlikleri sadece bu söylenceler değil elbet. Ekonomik açıdan da Elazığ, Doğu’nun önde gelen merkezlerinden biri ve bu önemini pekiştirerek sürdürmeye kararlı, dinamik bir kentimiz.

 Dolanger                                                               Baklava

Elazığ, coğrafi konumu gereği oldukça önemli bir noktada bulunuyor. Şehir, adeta doğu ile batıyı birbirine bağlayan kavşağın üzerinde yer alıyor.


Mutfak ve kiler iç içe olduğu gibi ayrı ayrı da olurdu. Eski Harput evleri de sofalara çıkmadan evvel yan kapılardan birisi mutfak (mutbah) diğeri de kiler kapılarıdır. Kiler 7-8 aylık zahireyi barındırırdı. Başta pilavlık ve köftelik bulgurlar, çorbalık keşkeklik döğme (kendüme) ler, mercimek, fasulye lovik ve nohutlar, ağızları beyaz ve nakışlı örtülerle kapalı, kırmızı topraktan yapılmış yerli büyük küpler veya peteklerde; sıra sıra dizili sırlı yeşil çinilerde ise unlar, pekmezler, ballar, peynirler, salçalar, turşular; tenekelerde yağlar, kavurmalar, kıymalar, tarhanalar; muhaşır, erişte gibi şeyler ise büyük kamış sepetler içerisinde, sebze kuruları, yine kilerde tavana asılı ekmek salıncağı üzerinde tandır ekmekleri bulunurdu. Tandır ekmeklerinin üzerine çok temiz hasavanlar örtülür ve kışlık ekmek ihtiyacı karşılanırdı. Kilerin en güzel yiyecekleri olan orcik, meyve kuruları daha bir özenle saklanırdı.

Günümüzde bazı köylerde zahire küp ve petekleri ve tandır ekmeği için yapılan iskeleler halen kullanılmaktadır. Kent hayatında ise evleri müsait ve köyleri ile bağlantısı olan sınırlı sayıdaki evlerin dışında bu kiler geleneği ve malzemeleri vardır.

Mutfaklar ise ocağın içerisinde bulunduğu yemek pişirilen, içerisinde mutfak araç ve gereçlerinin bulunduğu temiz ve ferah mekanlardan seçilirdi.

Pestil ve Orçik
Elazığ mutfağı oldukça zengin yemek çeşitlerine sahiptir. 150’ye yakın yemek çeşidi olan Elazığ’da, üç öğün yemeğin dışında kuşluk yemeği ve özellikle yatsılık denilen pestil, ceviz, orcik, meyve gibi yiyeceklerin bulunduğu sofralar açılır. Geleneksel Elazığ (Harput) mutfak kültürü, Türk mutfak kültürünün izlerini taşır. Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar halen geleneksel özelliklerini koruyabilen Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı anamaşı, kara kavurma gibi yemekler halen varlığını sürdürmektedir.

İçli Köfte                                                          Yufka Ekmek

Mevsime, yörenin özelliklerine ve ürettiği ürünlere göre şekillenen yemek çeşitlerinin bir çoğu yalnızca Elazığ’a hastır. Özellikle kırsal kesimde hatta şehirde bile yöreye özgü çok güzel ekmekler yapılır. Bu ekmeklerden en ünlüsü ve en lezzetlisi güz mevsiminde yapılan ve bütün bir kış hiç bozulmadan kalabilen tandır ekmeğidir.

Kurutlu  Çorba                                        Peynirli  Pide

Yemekler çoğunlukla yer sofralarında yenilir. Büyük başlamadan ve besmele çekilmeden yemeğe kaşık vurulmaz. Eskiden aile içinde bile kadın erkek ayrı ayrı sofraya otururdu. Günümüzde yabancı biri olmadıkça sofraya kadın ve erkekler birlikte otururlar.

Harput Köfte                                                   Tas Ekmeği

Eskiden bütün yemeklerde tereyağı kullanılırdı. Günümüzde ise hem köylüler hem de şehirliler çoğunlukla nebati yağ kullanmaktadırlar. Bazı özel yemeklerde mutlaka tereyağı kullanılır. Yemeklerde salça ve soğaraç çoğunlukla kullanılır ve bu karışım sos vazifesi yapar.

Erişte yapımı
Kış mevsimi için yapılan hazırlıkların başında taze meyve ve sebzelerin hemen hepsinin kurutulması gelir. Turşu ve salamura yapılır, şehriye ve erişte kesilir, kurut ve tarhana hazırlanır; tandır ekmeği yapılır; kavurma hazırlanır, orcik, pestil, tutunu yapılır.

 Orcik                                                       Tandır Ekmeği  
    
Düğün ve sünnetlerde özel eğlence törenlerinde ziyafet çekilir, özel yemekler çıkartılır. Bütün bu işler komşu ve akrabaların yardımı ile topluca yapılır. Günümüzde geleneksel yemeklerimiz halen yapılmakla birlikte yeni yemek çeşitleri de Elazığ mutfağına girmiştir. Keban barajını yapılmasından sonra oluşan göl sahasında ve Hazar gölünde yetiştirilen tatlı su balıkları Elazığ mutfağına girmiş ve balık yemekleri sıkça yapılır olmuştur.
________________________________

Elazığ Cuisine 
_________________________________

Patila
Elazığ is truly a province of sagas. Some stories that are popular among the locals include the birth of the Çayda Çıra folk dance, the foundations of the Harput Castle having been laid by mixing milk into the concrete, and the dragon and its baby who solidified the rocks that surround the province. Naturally, the province is not only rich in sagas. Economically, Elazığ is among the leading provinces of the East; it is a dynamic province, determined to increasingly continue its significance.

Sirin                                                           Gomme

Geographically, Elazığ is situated in an important location. The province is almost on the crossroads between the East and the West.

 Doğu Anadolu Mutfağı / East Anatolian Cuisine 
Kaynak :
İl ve Kültür Turizm
Berfend BER
_________________________________


Güney Doğu Anadolu Mutfağı / Southeastern Anatolian Cuisine   İç Anadolu Mutfağı / The Inner Anatolian Cuisine .
_________________________________




2 yorum:

  1. Kültürümüzü güzel bir şekilde işlemişsiniz blogunuzda. Blogunuzu çok beğendim. Dışarıda kimse patilayı patila olarak bilmiyor, ya gözleme ya da sac böreği diye geçiyor. Patila deyince o ne diyorlar :) Belki de yöresel bir lezzet olduğundan dolayıdır, bizim ona verdiğimiz isimle alâkalı bir durum. Dolanger de burma olarak adlandırılıyor dışarıda... Emeğinize sağlık kendi blogumuza da bekleriz.

    YanıtlaSil
  2. İlgi ve nezaketinize teşekkür ederim

    YanıtlaSil