Sayfalar

YETENEKSİZSİNİZ!..


Türk olmaktan gurur duyuyorum, ülkemi, ülke insanımı seviyorum, yüznumarayı, yıkanmayı, temiz giyinmeyi, Dünya'ya medeniyet öğretici ecdat’ımla sahip olduğum değerlerimide seviyorum... Dünya coğrafyasının en nefis Langa Hıyarı'nın kayboluş öyküsünede; çocukluğu o bölgede geçmiş kişi olarak, aklıma hep geldikçe üzülürüm.

Diğer yönden hıyar tarımında, en iyisi bu diye milyonlarca dolarlık hibrid hıyar tohumu ithal ettirilerek, üretimi teşvik edilen, marketten alındığı andan itibaren bozuk, günümüz hıyarı ne kadar yanlışsa bu yarışmanın formatıyla bu millete halen yedirilmeye çalışılan hıyar kadar da, yanlıştır.

Değerlerimiz ve hıyar. Diyeceksiniz ki hıyar bunun neresinde; Tek bildiğim, Langa'da hıyar yetiştirilmediği kesin..

Birde aklıma ne geldi biliyor musunuz?
Yıllar öncesi Fahir Atakoğlu'nun ifadesiyle müzik alanında sistem olarak ülkemizin, gelişmiş ülkeleri 40 yıl geriden takip ettiğini açıklayarak özellikle de ülkemiz dinleyicisine daha farklı müzik imkânları sağlanarak, dinleyici algısının çeşitlenmesinden bahsetmişti... İnanın bu çeşitlilik muvaffakiyeti böyle bir programla sağlandığı test edilerek gösterilmiştir sadece. Dinletilememiştir...

Sevgili Acun, yeteneğin izahatında bilimsel değerin değerlendirilmesi, bilimsel biçimlemeyi tamamlamış bilim insanına aittir. Hedef, İhtiyacınız olan şak-şukayla halkın katılımı değil, o halkı doğruya geliştirebilmektir.

Sevgili Acun, 14 yaşındaki bu genç, rezil etti be!…Bu gece ECE sizi




Bir programın tasarlanarak, hazırlanması ve sunulmasında tümden seyirciyle bağlantılandırma ve geliştirilmesine yönelik bilim eksenli pazılın oturması şart.

Günümüz Türkiye’sin de ilk on içersindeki TV kanallarında bir sürü deli saçması programlar değişim adına sunulmaktadır. Genel sanat yönetiminin oluşturulmadığı, tüm içeriklerinde işlenen sanatsal tema iddaası ile sunanın, oynayanların veya icra edenin sanatçılığı ile sanat eseri olarak gösterilmesi ise en korkunç olanıdır. Sanatın ve sanatçının görkemi erozyona uğratılmaktadır. Diğer en korkunç olanı ise gerçek sanatçının, bu anlayışa zaman zaman alet edilerek hapsedilmesi veya linç edilmesidir..

Gözümüzün içersine sokularak, beynimize kazıtılarak halk/millet
nezdinde oluşturan bu veri yanlışlığının ciddi anlamda, bilimsel biçimlendirmede tartışılarak çözüm üretilmesi kesinlikle şarttır. Özellikle tarım/sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş idealinde, izleyenin ihtiyacına yönelik programlamak yerine, izleyici adına karar veriyoruz önyargıları sorgulanması lazım. Bu manada RTÜK zaten uzak… O zaman, bilim insanının, sanatçının yetiştirildiği eğitim kurumlarımıza ve onları yöneten değerli bilim insanına iş düşmektedir. Bu manada çözümü üretmek adına, stratejik yol haritası bilimin odağında belirlenmelidir. Bence tüm çabamızı, enerjimizi bu yönde kullanarak tek ses haline gelmeliyiz…




Berfend BER  -  İstanbul  2010




Bookmark and Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder